Fasole batuta cu ceapa caramelizata si capere

409

Fasole batuta cu ceapa caramelizata si capere

Preparare15 minutes
Timp de gătire2 hours
Timp total2 hours 15 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: capere, ceapa caramelizata, fasole batuta, mancare de post, reteta ieftina, reteta simpla
Porţii: 6

Echipament

  • Blender

Ingrediente

  • 300 g fasole
  • sare, piper dupa gust
  • 2-3 catei de usturoi pisati
  • 2-3 cepe mari, tocate
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri boia dulce
  • 2 linguri capere (optional)

Mod de preparare

  • Fasolea se lasa cu o seara inainte la inmuiat, in apa rece.
  • Se pune acum la fiert, in alta apa, cu o lingurita de bicarbonat. Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie.
  • Cand apa incepe sa coloteasca, se schimba si se da din nou la fiert, de data aceasta fara bicarbonat. Repetati procesul inca o data daca credeti ca este necesar.
  • Cand fasolea s-a fiert, puneti-o in blender cu putina apa (in care a fiert) si mixati. Mai adaugati apa pana ajungeti la consistenta dorita.
  • Adaugati sare, piper si usturoi.
  • Fasolea se da apoi prin sita pentru a indeparta cojile. (optional)
  • Ceapa se taie solzisori.
  • Intr-o tigaie se pun 2 linguri de ulei si se caleste ceapa la foc mic, cu un praf de sare.
  • Se amesteca ocazional pentru a nu se arde. Pune caperele.
  • Boia dulce se pune la final, aceasta nu se prajeste pentru ca prinde un gust amar.
  • Transferati ceapa pe o farfurie si puneti fasolea in tigaie. Aceasta se va incalzi in nou si va prinde o culoare frumoasa si se va impregna cu aroma ramasa in tigaie.
  • Se serveste cu ceapa caramelizata deasupra, muraturi de casa si pita.

Fasole batuta cu ceapa caramelizata si capere o bunatate de mancare, pentru perioada postului si nu numai.

Iata cum trebuie sa fierbi fasolea uscata, incat sa obtii o mancare delicioasa si care sa nu pice greu organismului.

1. Alege bine fasolea. Chiar daca arata exceptional, chiar daca este ambalata, fasolea trebuie aleasa, caci contine multe impuritati si unele boabe pot fi stricate.
2. Lasa fasolea la inmuiat cateva ore, de preferinta din seara de dinaintea zilei in care planuiesti sa o gatesti. Astfel, fasolea uscata se hidrateaza si va fierbe mai usor, dar si elibereaza substantele ce provoaca indigestie si disconfort.
3. Cand te pregatesti sa pui fasolea la fiert, schimba apa in care au stat peste noapte, nu o pune la fiert in aceeasi apa.
4. Schimba apa in care fierbi fasolea de cel putin 3 ori, de fiecare data schimband apa cu una de aceeasi temperatura. In caz contrar, fierberea stagneaza, iar boabele raman nefierte.
5. Daca faci mancare de fasole si urmeaza sa adaugi bulion sau rosii, nu le adauga decat la final, caci rosiile si derivatele din rosii opresc fierberea si, din nou, boabele de fasole raman nefierte.

Spor la gatit fasole batuta cu ceapa caramelizata si capere!

Ti-am pregatit aici mai multe retete cu fasole!

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close