Falafel

58

 

Falafel

Preparare15 mins
Timp de gătire10 mins
La frigider30 mins
Timp total55 mins
Fel de mâncare: aperitiv
Bucătaria: Libaneza
Cuvânt cheie: aperitiv delicios, chiftele de naut, chiftelute libaneze, mancare de post
Porţii: 18
Calorii: 62kcal

Ingrediente

  • 200 g naut, lasat la muiat peste noapte
  • 80 g ceapa tocata fin
  • 60 g patrunjel tocat marunt
  • 16 g coriandru tocat marunt
  • 1 ardei verde
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita chimion
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita cardamom
  • 1/4 lingurita piper negru        
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • ulei de avocado pentru prajit
  • 2 linguri faina de naut

Mod de preparare

  • Lasati peste noapte nautul la umflat. Puneti suficienta apa deoarece nautul isi va tripla volumul.
  • Fierbeti nautul, scurgeti-le bine de apa si bagati-le la mixat.
  • Adaugati acum in mixer ceapa, patrunjelul, ardeiul, usturoiul, chimionul, cardamomul, piperul, coriandrul si mixati pana ingredientele au textura `nisipului`.
  • Transfera mixul intr-un castron si adauga faina si praful de copt. Amesteca bine, acopera cu folie, apoi baga castronul la frigider pentru 30 de minute
  • Cand timpul s-a scurs, scoateti castronul si incepeti sa formati chiftelutele, de marimea perisoarelor.
  • Daca aluatul este prea moale, mai adaugati o lingura de faina de naut, sau daca este prea tare, 1 lingura de apa sau zeama de lamaie.
  • Cand ati format toate chiftelutele, incepeti sa le prajiti in ulei de avocado.
  • Se prajesc cate 1-2 minute, pana cand devin maro, si se scot pe o farfurie intinsa, acoperita cu prosop de hartie, pentru surplusul de ulei. Aveti grija sa nu prajiti prea mult pentru a nu le usca.
  • Chiftelutele se servesc calde.
  • Pofta buna!

Falafel sunt niste chiftelute gustoase, de origine libaneza, fara carne deci foarte bune si pentru perioada postului.

Pot fi servite in lipii, cu tahini sau hummus si vor fi cu siguranta insotite de o salata proaspata.

Acesta reteta de chiftelute este foarte cunoscuta in randul vegetarienilor/ veganilor, dar si cei care tin post se vor bucura de gustul si textura acestor chiftelute din naut. Reteta e simpla si usora si nu necesita multe ingrediente. Cel mai important este nautul. Acesta trebuie sa fie neaparat nefiert. Pur si simplu puneti nautul uscat in apa rece si-l lasati peste noapte. Se va hidrata si va fi perfect pentru falafel. Nautul de la conserva, nu este potrivit pentru aceasta reteta pentru ca nu are textura potrivita.

Reteta de falafel este pe cat de iubita, pe atat de ceruta. Aceste chiftelute din naut sunt populare in toata lumea si se consuma extrem de mult in tarile arabe. Se pare ca reteta de falafel este originara din Egipt dar s-a raspandit foarte rapid in toate tarile din Orientul Mijlociu.

Bucataria libaneza este una dintre cele mai sanatoase bucatarii din lume. Daca esti in pana de idei dar vrei sa-ti surprinzi invitatii, pregateste un platou cu bunatati libaneze! Vor ramane impresionati 😉

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close