Falafel la lipie

20

Falafel la lipie

Preparare10 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Orientul Mijlociu
Cuvânt cheie: falafel la lipie, reteta de post, reteta orientala, reteta vegana
Porţii: 3

Ingrediente

Pentru falafel

  • 100 g naut fiert sau de la conserva
  • 1/2 ceapa mica tocata foarte fin
  • frunze de patrunjel tocat
  • 3-4 catei de usturoi, pisati
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingura faina
  •  sare si piper dupa gust
  • 1/2 lingurita chimion pudra
  • ulei pentru prajit

Pentru umplutura

  • 3 lipii mari
  • 1 rosie mare, tocata incubulete mici
  • patrunjel proaspat tocat
  • 3 ridichi, maruntite
  • frunze de salata
  • 2 castraveciori murati, maruntiti

Pentru sos

  • 6 linguri pasta de tahini
  • sucul de la jumatate de lamaie
  • 1 catel de usturoi, pisat

Mod de preparare

  • Adauga toate ingredientele pentru falafel in blender sau robot si proceseaza-le pana se formeaza o pasta.
  • Muta compozitia intr-un bol si acoper-o cu o folie de plastic. Las-o la frigider pana pregatesti celelalte ingrediente pentru lipii.
  • Taie celelalte ingrediente si amesteca toate ingredientele pentru sos intr-un bol.
  • Incinge uleiul intr-o tigaie non-aderenta, doar cat sa acopere fundul tigaii. 
  • Formeaza bilutele de falafel, usor aplatizate, si pune-le in tigaie.
  • Rumeneste-le aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
  • Intinde 2 linguri de sos pe fiecare lipie.
  • Adauga 3 bucati de falafel si cate putin din fiecare ingredient mentionat mai sus: rosie, ridiche, salata, etc.
  • Strange bine lipia si ai grija sa o inchizi la ambele parti. Repeta procesul si pentru celelalte.
  • Pofta buna!

Falafel la lipie o reteta perfecta pentru pachetelul de la birou sau scoala. Puteti face in mai putin de o ora mesele de pranz pentru o saptamana intreaga. Ca sa nu riscati sa va iasa niste lipii cu falafel uscate, folositi sos din belsug. Eu am adaugat doua linguri zdravene de sos per lipie. E o combinatie de tahini cu suc de lamaie si usturoi. E delicios!

Falafelul se face in mod normal din naut uscat, pus la inmuiat si nefiert. De asemenea, se prajeste, doar asa are textura aceea crocanta la exterior. Daca vreti sa evitati prajirea si sa folositi naut fiert de voi sau de la conserva,  o puteti face si la cuptor.

Reteta de falafel este pe cat de iubita, pe atat de ceruta. Aceste chiftelute din naut sunt populare in toata lumea si se consuma extrem de mult in tarile arabe. Se pare ca reteta de falafel este originara din Egipt dar s-a raspandit foarte rapid in toate tarile din Orientul Mijlociu.

Bucataria libaneza este una dintre cele mai sanatoase bucatarii din lume. Daca esti in pana de idei dar vrei sa-ti surprinzi invitatii, pregateste un platou cu bunatati libaneze! Vor ramane impresionati 😉

Daca v-a placut reteta de astazi , falafel la lipie,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close