Eclere cu ciocolata

437

Eclere cu ciocolata

Preparare15 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 15 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: crema de ciocolata, desert, desert cu ciocolata, desert de patiserie, eclere, reteta de eclere
Porţii: 4

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Coji eclere

  • 125 g faina
  • 3 oua
  • 85 g unt
  • 90 ml apa
  • 90 ml lapte
  • un praf de sare
  • 15 g zahar

Crema de ciocolata

  • 250 ml lapte
  • 25 g amidon
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 esenta de vanilie
  • 50 g ciocolata neagra
  • 25 g unt
  • 50 g zahar

Glazura

  • 150 g ciocolata neagra
  • 100 ml smantana lichida

Mod de preparare

  • Apa, laptele, zaharul, sarea si untul se pun intr-o cratita pe foc. Cand apa fierbe si untul este topit se adauga faina toata. Cu o lingura de lemn se amesteca aluatul pana devine omogen.
  • Dam focul la mediu si mai amestecam aluatul inca 1minut, pentru a-l usca mai bine. Acum il lasam 5 minute deoparte sa se raceasca putin.
  • Cu ajutorul unui mixer incorporam cate un ou pe rand. La final aluatul oparit trebuie sa fie consistent si sa isi pastreze forma.
  • Preincalzim cuptorul la 180 grade. Pe o tava asezam hartie de copt.
  • Aluatul trebuie folosit imediat, asa ca il punem in pos si formam eclere cam de 8 cm lungime. Lasam 2-3 cm intre ele deoarece la copt vor creste.
  • Acum dam la cuptor pentru 40-45 minute pana sunt bine copate si aurii la coaja.
  • Le scoatem si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit ele vor fi crocante, le punem intr-o punga sa se inmoaie usor pana pregatim crema.
  • Ciocolata o razuim sau o tocam marunt.
  • Laptele il amestecam cu 30 gr zahar, amidonul si il punem pe foc, intr-un vas cu fund dublu . Lasam pana ajunge la punctul de fierbere, amestecam constant.
  • Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul.
  • Turnam imediat laptele fierbinte peste galbenusuri. Amestecam mereu cu telul. Punem din nou la foc amestecul. Cand a inceput sa fiarba , o mai lasam pana se ingroasa precum o budinca. Amestecam mereu cu un tel.
  • Dam vasul la o parte, si o lasam sa se raceasca cam 2-3 minute. Apoi adaugam ciocolata in 3 etape. Amestecam cu telul pana se omogenizeaza
  • O lasam sa se raceasca usor. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugam untul si mixam 2-3 minute. Acum se poate folosi pentru a umple eclerele.
  • Pregatim glazura. Incalzeste smantana pentru gatit si toarn-o peste cuburile de ciocolata. Amesteca pana obtii o glazura omogena.
  • Umplem eclerele si apoi le dam prin glazura. Le punem pe un platou pana se intareste usor glazura. Apoi se pastreaza la rece.
  • Pofta buna! 🙂

Eclere cu ciocolata , un desert iubit de intreaga familie. Perfect pentru orice eveniment sau pur si simplu pentru un rasfat duminica.

O mica istorie a eclerului…

Cei mai multi dintre istorici sustin ca, in spatele acestui desert, sta o poveste frantuzeasca.

Inainte de 1850, eclerul se numea „painea ducesei” („pain de la duchesse”). Avea forma unui deget, rulat in migdale. Cel care a modernizat si perfectionat eclerul a fost renumitul patisier al secolului al XIX-lea, Antonin Carême, el a inventat si profiterolul.

Treptat, Carême avea sa ajunga celebru si sa realizeze adevarate capodopere culinare pentru nobili, diplomati, imparați si regi din intreaga lume.

A umplut prajitura cu o crema de patiserie, sau cu gem si a acoperit-o cu fondant. Aceste transformari aduse  eclerului au incantat pe toata lumea. Prajitura s-a raspandit rapid in toata Franta, cu viteza fulgerului (éclair!). E o prima explicatie a numelui pe care-l poarta.

Asadar, denumirea de eclere (éclair) apare pentru prima data in 1850, la Lyon, al doilea oras ca marime, din Franta si important centru al patiseriei franceze.

Acum ca ati aflat toata povestea din spatele eclerelor, cu siguranta data viitoare veti privi cu alti ochi acest desert frantuzesc, care are cu adevarat o intreaga istorie in spate.

Spor la eclere cu ciocolata ! Gaseste aici si reteta eclere cu vanilie.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close