Dulceața de struguri

149

Dulceața de struguri este o conservă dulce preparată din struguri, zahăr și, uneori, suc de lămâie sau alte ingrediente pentru a adăuga arome sau pentru a ajuta la gelifiere. Procesul de preparare implică fierberea strugurilor, zahărului și a altor ingrediente până când se obține o consistență groasă și gelatinoasă. Dulceața de struguri este apreciată pentru gustul său dulce, fructat și pentru faptul că păstrează aroma și prospețimea strugurilor.

Această dulceață poate fi servită pe pâine prăjită, biscuiți, croissante sau folosită în diverse rețete de patiserie. De asemenea, poate fi folosită ca umplutură pentru prăjituri sau cozonaci. Este o modalitate populară de a păstra strugurii proaspeți pentru o perioadă mai lungă de timp și de a profita de recolta bogată de struguri.

Dulceața de struguri poate varia în culoare și gust în funcție de tipul de struguri folosit și de cantitatea de zahăr adăugată. Poate avea o culoare roșie, violetă sau chiar verde, în funcție de soiul de struguri utilizat. Este o delicatesă populară în multe părți ale lumii și poate fi preparată în diferite variante, în funcție de preferințele personale și de tradițiile regionale.

Dulceața de struguri

Preparare2 hours
Timp total2 hours
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: internationala, Romaneasca
Cuvânt cheie: Arome pentru dulceața de struguri, Cea mai bună metodă pentru dulceața de struguri, Cea mai bună rețetă de dulceață de struguri, Conservarea și stocarea dulceaței de struguri, Cum să faci dulceață de struguri, Cum se face dulceața de struguri delicioasă, Delicii din dulceață de struguri, Dulceața de struguri de vară, Dulceața de struguri făcută în casă, Dulceața de struguri fără conservanți, Dulceață de struguri pas cu pas, Dulceața de struguri rețetă, Gustări cu dulceață de struguri, Ingrediente pentru dulceață de struguri, Pas cu pas pentru prepararea dulceaței de struguri, Rețetă dulceață de struguri acasă, Rețete tradiționale de dulceață de struguri, Savurarea dulceaței de struguri, Struguri proaspeți în dulceață

Ingrediente

 • 1,5 kg de struguri (preferabil soiul Concord sau alt soi potrivit pentru dulceață)
 • 800 g de zahăr
 • 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors (opțional, ajută la gelifiere și la păstrarea culorii)
 • 1/2 ceașcă de apă

Mod de preparare

 • Spălați și curățați strugurii. Dacă folosiți strugurii cu sâmburi, este recomandabil să îi separați de sâmburi.
 • Puneți strugurii într-o oală mare, adăugați apa și lăsați-i să fiarbă la foc mediu. Acest lucru va ajuta la înmuierea strugurilor și la eliberarea sucului.
 • Reduceți focul la minim și fierbeți strugurii timp de aproximativ 20-30 de minute, amestecând din când în când. Aceasta va permite să se desprindă sucul și să se reducă cantitatea de lichid din struguri.
 • După ce sucul s-a eliberat din struguri și aceștia s-au înmuiat, utilizați un blender sau un blender vertical pentru a omogeniza amestecul. Alternativ, puteți folosi o furculiță pentru a zdrobi strugurii.
 • Adăugați zahărul și sucul de lămâie, dacă doriți să-l utilizați, în oală și amestecați bine. Continuați să fierbeți amestecul la foc mic până când acesta începe să se îngroașe, iar dulceața atinge consistența dorită. Acest proces poate dura aproximativ 30-45 de minute, iar dulceața va deveni mai groasă pe măsură ce se răcește.
 • Între timp, sterilizați borcanele și capacul. Puteți face acest lucru fie prin fierberea lor în apă clocotită timp de 10 minute, fie în cuptor la 120°C timp de 15-20 de minute.
 • Când dulceața are consistența dorită, opriți focul și turnați-o imediat în borcanele sterile. Umpleți-le până la margine, ștergeți orice picături pe margini, așezați capacurile sterilizate și strângeți-le bine.
 • Așezați borcanele cu dulceață într-un loc răcoros și întunecat pentru a se răci și a se închide ermetic. După câteva zile, verificați dacă capacurile s-au închis corespunzător.
De cat timp am nevoie pentru a prepara reteta de mai sus?

Timpul necesar pentru a prepara rețeta de dulceață de struguri poate varia în funcție de experiența personală în bucătărie și de cantitatea de dulceață pe care doriți să o pregătiți. Cu toate acestea, în mod general, veți avea nevoie de aproximativ 2-3 ore pentru a pregăti dulceața de struguri folosind rețeta de mai sus. Iată o estimare a timpului:

 1. Pregătirea strugurilor: Curățarea și spălarea strugurilor poate dura în jur de 15-30 de minute, în funcție de cantitatea de struguri pe care o utilizați.
 2. Fierberea și pregătirea strugurilor: Fierberea strugurilor și eliberarea sucului poate dura aproximativ 20-30 de minute.
 3. Fierberea dulceței: Fierberea dulceței cu adăugarea zahărului poate dura încă 30-45 de minute până când atinge consistența dorită.
 4. Sterilizarea borcanelor: Dacă decideți să sterilizați borcanele și capacul, acest proces va dura aproximativ 15-20 de minute în plus.
 5. Răcirea și ambalarea: După fierberea dulceței, va trebui să o lăsați să se răcească timp de cel puțin câteva ore înainte de a o împacheta în borcane și de a o sigila.

Așadar,  veți avea nevoie de aproximativ 2-3 ore sau poate chiar puțin mai mult pentru a pregăti dulceața de struguri conform rețetei respective. Este important să aveți în vedere că timpul poate varia în funcție de cât de eficient lucrați în bucătărie și de cantitatea de dulceață pe care o preparați.

Din ce soi de struguri se face dulceata?

Dulceața se poate face din diverse soiuri de struguri, iar alegerea depinde în mare parte de preferințele personale și de disponibilitatea strugurilor în regiunea respectivă. Cu toate acestea, anumite soiuri de struguri sunt mai potrivite pentru dulceață datorită caracteristicilor lor de gust, textură și compoziție chimică. Iată câteva exemple de soiuri de struguri care sunt adesea folosite pentru a face dulceață:

 1. Strugurii Concord. Acest soi de struguri sunt adesea folosiți pentru a face dulceață de struguri în Statele Unite. Au o culoare închisă și un gust distinct de struguri.
 2. Strugurii Muscat. Soiurile de struguri Muscat, cum ar fi Muscat Hamburg sau Muscat de Frontignan. Sunt apreciate pentru aromele lor intense și pot fi folosite pentru a face dulceață cu arome bogate și parfumate.
 3. Strugurii Thompson Seedless. Cunoscuți și sub numele de struguri Sultanina, sunt deseori utilizați pentru a face dulceață. Datorită texturii lor delicate și aromei lor ușor dulci.
 4. Strugurii Italia. Soiul Italia produce struguri mari, de obicei de culoare verde. Sunt utilizați pentru a face dulceață cu aromă delicată și dulce.
 5. Strugurii de masă locali. În funcție de regiunea geografică, pot exista soiuri locale de struguri care sunt preferate pentru dulceață datorită caracteristicilor lor unice.

Este important să țineți cont că puteți folosi aproape orice soi de struguri pentru a face dulceață. Insă unele soiuri pot necesita ajustări în privința cantității de zahăr. Sau a altor ingrediente pentru a obține rezultatul dorit. Alegerea soiului de struguri depinde de preferințele dumneavoastră și de disponibilitatea locală a strugurilor.

Daca v-a placut reteta de astazi aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook Tiktok sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close