Dulceata de lapte – dulce de leche

155

 

Dulceata de lapte sau dulce de leche

Preparare5 mins
Timp de gătire2 hrs 30 mins
Timp total2 hrs 35 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Sud-americana
Cuvânt cheie: crema de lapte, crema pentru desert, desert, dulce de leche, dulceata de lapte, idei mic dejun, reteta desert, sos pentru desert

Ingrediente

  • 1,5 l lapte gras cu 3,5% grasime
  • 1,2 kg zahar alb
  • 1 plic zahar vanilat
  • un praf de sare

Mod de preparare

  • Puneti laptele si zaharul la fiert.
  • Cand incepe sa fiarba reduceti focul si amestecati des ca sa nu dea pe foc. Puteti indeparta oala pentru cateva secunde din cand in cand.
  • Mai lasati inca 5-10 minute din momentul in care laptele incepe sa-si schimbe culoarea.
  • Dupa doua ore si jumatate de fierbere lenta dulceata de lapte este gata. Adaugati vanilia si sarea, mai lasati un clocot si opriti focul.
  • Dulceata de lapte s-a ingrosat suficient. Din cantitatea ingredientelor a rezultat 1,4 l de dulceata.
  • Aceasta dulceata de lapte se pune in borcanele inchise care se tin la frigider.

Dulceata de lapte sau dulce de leche un preparat extraordinar de bun pentru deserturi. Merge foarte bine ca topping pentru inghetata sau puteti inlocui crema de caramel din deserturile pe care le preparati deja. Se poate servi chiar si pe paine, dimineata la micul dejun, in locul gemului sau a nutellei.

Sfaturi
  • Folositi lapte gras, nedegresat. Daca aveti lapte de la tara, si mai bine.
  • E indicat sa folositi un vas cu o capacitate mai mare fiindca laptele se va umfla la fiert.
  • De asemenea, vasul in care fierbeti dulceata de lapte e bine sa fie unul cu fundul mai gros.
  • Fierbeti dulceata la foc mic amestecand des ca sa nu se lipeasca.

Mai jos va prezint o alta metoda de preparare a acestei retete. Este una mult mai simpla si fara batai de cap.

  1. Avantajul principal al acestei metode este ca ai nevoie de un singur ingredient: o conserva de lapte condensat indulcit. Pune conserva de lapte indulcit pe laterala, intr-o cratita cu apa, la foc mic. Apa trebuie sa depaseasca nivelul conservei cu 6-7 cm, iar conserva trebuie sa fiarba pentru ~2:30-3 h la foc mic
  2. Pune apa intr-o alta cratita, pe care o fierbi in paralel, incat pe toata durata fierberii laptelui condensat sa poti completa cu apa clocotita, ori de cate ori apa da semne ca scade sub nivelul conservei (verifica la fiecare 20 de minute).

Aceasta metoda nu vine insa fara riscuri! Daca nu tii cont de indicatii si lasi apa sa scada prea mult, conserva risca sa explodeze, fiind sub presiune.

Asadar, ai 2 metode la dispozitie prin care sa faci o delicioasa dulceata de lapte, un preparat traditional sud american, cu care sa dai un gust deosebit deserturilor.

Daca v-a placut reteta de astazi, dulceata de lapte, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close