Dulceata de gutui fara conservanti
Echipament
- borcane
Ingrediente
- 500 g gutui rase
- 400 g zahar
- 1/2 lamaie
- 1 plic zahar vanilat
- putina scortisoara (optional)
Mod de preparare
- Inainte de toate incepeti prin a pregati siropul pentru gutui.
- Se pune intr-o oala 100 ml apa, zaharul si zeama de lamaie.
- Se lasa la fiert pana cand siropul se leaga, dar ai grija sa nu-l caramelizezi. Punand o picatura pe o farfurie (la temperatura camerei), acesta trebuie sa-si pastreze forma de bobita.
- Intre timp radeti gutuile cu tot cu coaja, printr-o razuitoare mare.
- Fiecare gutuie rasa se pune in oala cu sirop si se amesteca bine. Acest proces incetineste innegrirea gutuilor.
- Tot acum puneti si zaharul vanilat si scortisoara.
- Dati gutuile la fiert 1 minut din momentul in care acestea incep sa fiarba.
- Opriti focul, acoperiti oala cu un prosop curat si umed, si lasati la racit 15 minute.
- Dati din nou oala la fiert pentru un minut, opriti focul, acoperiti cu un prosop umed si lasati 15 minute.
- Repetati procesul de 4 ori si veti observa cum dulceata incepe sa se lege. Procedand astfel zaharul nu se caramelizeaza si siropul nu se zahariseste. In timpii de odihna si racorire fructele absorb (prin osmoza) zaharul din sirop si se confiaza.
- Acoperiti oala pentru ultima oara cu prosopul si lasati dulceata la racit.
- Cand s-a racit complet, se aseaza in borcane sterilizate.
- Spor la dulceata!
Dulceata de gutui fara conservanti, cu o culoare superba si un gust deosebit. Pregateste camara cu bunatati pentru intreaga familie. Pentru o dulceata perfecta e important sa alegeti gutui bine coapte, fara pete negre si ferme la atingere.
Dulceata de gutui se serveste simpla pe felii de paine, la micul dejun, in rulade, cornulete sau alte prajituri.
Despre gutui
Gutuile bine coapte trebuie sa fie aurii si tari, fara pete sau mucegaiuri. Cu cât sunt mai coapte si mai parfumate, cu atât au mai putin puf. Pastrate in locurile reci si intunecoase din casa, invelite in hârtie cerata, gutuile pot rezista doua, trei luni. Gutuile mai putin coapte se pastreaza la fereastra, intr-o camera racoroasa, câteva saptamâni, timp in care ele vor continua sa se coaca.
Gutuile sunt fructe versatile care pot fi pastrate sub diverse forme. Poti face dulceata, peltea fina sau marmelada. Le poti congela taiate felii si stropite cu zeama de lamâie. Pelteaua si dulceata merg de minune la prajituri si cornulete. Gutuile congelate se potrivesc cu mâncarurile grase din carne de porc. Nectarul de gutui bine fiert, poate fi pastrat in borcane inchise ermetic.
Citeste mai multe aici si despre beneficiile uimitoare ale gutuilor pentru sanatate.
Daca v-a placut reteta de astazi, dulceata de gutui, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.