Dressing de branza cu mucegai pentru fripturi sau paste

48

Dressing de branza cu mucegai pentru fripturi sau paste

Preparare10 mins
Timp de gătire1 min
La frigider30 mins
Timp total41 mins
Fel de mâncare: dressing, sos
Cuvânt cheie: dressing de branza, dressing de branza albastra, dressing de branza cu mucegai, dressing pentru carne, dressing pentru fripturi, dressing pentru paste, sos de branza, sos de branza cu mucegai
Porţii: 8

Ingrediente

  • 235 g iaurt
  • 235 g maioneza
  • 160 g smantana lichida pentru gatit
  • 1 lingura ceapa rosie tocata foarte marunt
  • 1/2 lingurita sos Worcestershire
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • 150 g branza cu mucegai albastru, sfaramata
  • patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Pune toate ingredientele intr-un castron incapator si amesteca bine cu o lingura de lemn.
  • Acopera castronul cu o folie si da-l la frigider pentru 30 de minute.
  • Se consuma imediat sau se pastreaza intr-un borcan inchis ermetic, in frigider, pana la 5 zile.
  • Spor!

Dressing de branza cu mucegai pentru fripturi sau paste. Vezi aici care sunt pasii ce fel de branza poti sa folosesti pentru un rezultat fabulos.

Pregatesc acest sos de fiecare data cand am nevoie de un plus de gust pentru fripturile mele, salate proaspete, cartofi prajiti sau paste. Avantajul sosului este acela ca-l poti pregati in 10 minute si-l poti pastra pentru 5 zile la frigider. Un alt avantaj fiind faptul ca este mult mai sanatos decat cel din comert. Te poti juca cu ingredientele si cantitatile asa cum doresti, dupa bunul plac.

Branza cu mucegai este o clasificare generala a branzei de vaca, de capra sau de oaie care contine culturi de Penicillium (da, aceleasi care se gasesc si in Penicilina, antibioticul de la farmacie). Acestea iau nastere in timpul procesului de preparare si le confera branzeturilor gustul unic si intens.

Cum a aparut branza cu mucegai?

Nu putem vorbi despre aparitia branzei cu mucegai fara sa facem referire la Roquefort, una din cele mai populare sortimente de branza frantuzeasca, despre aparitia careia exista si o legenda. Conform acesteia, un cioban tanar a mancat la pranz branza de oaie cu paine si a lasat-o intr-o pestera. Cand s-a intors, cateva luni mai tarziu, aceasta prinsese mucegai. Cu toate acestea, ciobanul a gustat-o si si-a dat seama ca este delicioasa. In zilele noastre, Roquefort se produce tot in pesteri, ventilate natural, pe care le poti si vizita, insa doar in sudul Frantei, in Roquefort sur Soulzon si este protejata de DOC .

Tipuri de branza cu mucegai

Branza Roquefort este cea mai intensa ca gust dintre toate branzeturile cu mucegai si este foarte cremoasa. Multi spun ca are un gust asemanatos cu cel al marii: sarat si intepator. Se serveste ca atare, sau alaturi de nuci si miere.

Gorgonzola este o varietate de branza cu mucegai de origine italiana, facuta din lapte de vaca, nedegresat, și sare, carora li se adauga o cultura de mucegai. Branza a fost produsa pentru prima oara in Gorgonzola, un sat din Provincia Milano, Italia. Exista doua tipuri de Gorgonzola: Gorgonzola Dolce (sau Sweet Gorgonzola) si Gorgonzola Piccante (cunoscuta si ca Gorgonzola Naturale, Gorgonzola Montagna, or Mountain Gorgonzola).

Bleu d’Auvergne este o alta specialitate frantuzeasca cu denumire de origine protejata. Este produsa in regiunea Auvergne inca din secolul 19. Este facuta din lapte de vaca si strabatuta de vene albastre de mucegai si este una din branzeturile cu gust puternic.

Stilton este branza cu mucegai a englezilor, produsa in Stilton, un sat din Marea Britanie, inca din secolul 18. Este facuta din lapte de vaca, are miros si gust puternice si o textura moale. Este, alaturi de Roquefort si Gorgonzola, in topul celor mai bune branzeturi cu mucegai. In prezent, branza este produs cu denumire de origine protejata si poate fi facuta doar in Derbyshire, Nottinghamshire and Leicestershire.

Cabrales este branza cu mucegai a spaniolilor, facuta de catre taranii din nordul Spaniei. Aceasta se face din lapte nepasteurizat de vaca. Ca si branzeturile de mai sus, are denumire de origine protejata si poate fi facuta doar in Asturias. Aceasta branza este produsa in cantitati limitate, prin metode traditionale.

Daca v-a placut reteta de astazi, dressing de branza cu mucegai, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close