Dovleac la cuptor. Cel mai simplu desert

138

 

Dovleac la cuptor. Cel mai simplu desert

Preparare10 mins
Timp de gătire20 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: cel mai simplu desert, desert cu dovleac, dovleac copt, dovleac cu scortisoara, dovleac cu zahar, dovleac placintar la cuptor
Porţii: 4

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 1 dovleac mediu
  • zahar brun
  • scortisoara
  • optional nucsoara, cuisoare

Mod de preparare

  • Spalati dovleacul si taiati-l felii. Scobiti continutul din interior cu o lingura. Puteti pastra semintele pentru coacere si consum. Nu curatati dovleacul de coaja!
    In functie de grosimea feliei, timpul de coacere variaza.
  • Intr-un bol amestecati condimentele din lista de mai sus.
  • Presarati acest mix pe fiecare felie.
  • Incingeti cuptorul la 200 de grade Celsius,
  • Asezati feliile intr-o tava pentru cuptor.
  • In functie de grosimea feliilor, timpul de coacere poate varia intre 20 si 40 de minute. Puteti incerca cu o furculita daca dovleacul este copt. Miezul trebuie sa fie moale si cremos.
  • Se serveste cald sau rece, cu lingurita.
  • Pofta buna!

Dovleac la cuptor. Acesta este cel mai simplu desert, unul care ne aduce aminte de copilarie si de cuptorul bunicii. Ce aroma!!! Marginile sunt faine daca sunt rumene iar miezul moale si cremos. Pentru o seara faina in familie o portie de dovleac placintar copt se potriveste perfect.

Putem coace feliile asa simple cum sunt sau, le putem unge cu putin ulei, putem presara peste ele zahar simplu sau cu scortisoara si chiar miere daca nu aveti probleme cu ideea de a folosi mierea cand vine vorba de a temperaturi mari de gatire.

Timpul de gatire variaza in functie de cat de groase sunt feliile. Unii recomanda coacerea la 200 grade sau chiar mai mult. E ok daca te grabesti.

Insa, pentru un dovleac gustos ideala este o temperatura de 150 de grade si o coacere lenta, evident, care se intinde pe mai multe ore. Motivul coacerii la temperaturi mici este faptul ca prin coacere se doreste practic scoaterea apei din dovleac asa incat sa devina cat mai cremos.

Pentru varianta sarata, iti las aici reteta mea de dovleac la cuptor cu usturoi si ierburi. Este o garnitura delicioasa pentru fripturi, snitele sau chiftele.

Nu doar leguma se consuma in cazul dovleacului, ci si semintele. Cumparati variante fara sare sau arome, de preferat crude (nu prajite!). Semintele de dovleac sunt la fel de sanatoase ca si leguma din care provin si sunt un tratament foarte cunoscut pentru paraziti intestinali.

Citeste mai multe aici despre beneficiile consumului de dovleac placintar. 

Daca v-a placut reteta de astazi , dovleac la cuptor,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close