Curcan la cuptor

313

Curcan la cuptor

Preparare10 mins
Timp de gătire3 hrs
La congelator1 d
Timp total1 d 3 hrs 10 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: carne de curcan, curcan, curcan intreg, reteta curcan
Porţii: 12
Calorii: 335kcal

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Mix de condimente

  • 3 linguri sare mare
  • 1 lingurita si jumatate zahar brun
  • 1 lingurita si jumatate salvie uscata
  • 1 lingurita si jumatate cimbru
  • 1 lingurita usturoi pudra

Umplutura curcan

  • 1 curcan (aprox. 5,5 kg)
  • 1 lamaie, taiata in 4
  • 1 ceapa, taiata in 4
  • 6 catei usturoi, zdrabiti
  • 8 linguri unt, moale
  • 1 lingurita piper

Mod de preparare

  • Amesteca bine, intr-un castron, toate ingredientele pentru mixul de condimente.
  • Sterge bine de apa curcanul, cu prosoape de hartie.
  • Freaca bine, doar la exterior, curcanul cu mixul de condimente din castron. Incercati sa desfaceti usor pielea pieptului, pentru a pune condimente si sub piele.
  • Acoperiti curcanul si dati-l la congelator pentru cel putin 12 ore.
  • Curcanul se transfera acum in frigider pentru a se dezgheta usor. (pana la 12 ore)
  • Cand s-a dezghetat complet, umpleti interiorul curcanului cu bucatile de ceapa, lamaie si usturoi.
  • Intr-un castron mixati untul cu piper. Cu acest amestec, acoperiti bine toata suprafata exterioara a curcanului. Si sub piele, acolo unde se poate.
  • Cuptorul se incinge la 230 de grade Celsius.
  • Curcanul se aseaza intr-o tava/vas si se da la cuptor pentru 30-40 de minute sau pana cand acesta incepe sa-si schimbe culoarea.
  • Reduceti temperatura cuptorului la 175 grade Celsius si lasati curcanul inca 2 ore.
  • Daca curcanul incepe sa se arda la ruprafata, se acopera cu folie de aluminiu.
  • Cand este gata, se scoate pe o tava intinsa si se lasa la odihnit 20 de minute inainte de servire.
  • Pofta buna!

Curcan la cuptor – chiar data timpul de gatire este mare, merita toata asteptarea. Vei primi toate laudele familiei sau invitatilor.

Carnea de curcan este sanatoasa si are putine calorii. Mai putine decat carnea de pui. O gasim ca si recomandare in mai toate dietele, este potrivita in alimentatia persoanelor cu probleme de sanatate. Este in acelasi timp recomandata si in alimentatia copiillor dupa primele luni de viata. Consumata in cantitati obisnuite si preparata corespunzator, carnea are numeroase beneficii asupra organismului.

Carnea de curcan are proprietati anti-cancerigene. Este o sursa buna de seleniu, o componenta esentiala necesara metabolismului hormonului tiroidian, un antioxidant excelent pentru sistemul imunitar. Cercetarile medicale au descoperit faptul ca aportul corespunzator de seleniu in organism reduce incidenta cancerului.

Curcanul este considerat a avea proprietati care genereaza buna dispozitie. Contine triptofan care, la randul lui, genereaza serotonina, un neurotransmitor care imbunatesteste starea de bine a celui care consuma carnea de curcan. Triptofanul joaca, de asemenea, un rol important in intarirea sistemului imunitar, lucru demonstrat stiintific.

Triptofanul prezent in carnea de curcan este eficient in tratarea insomniei cronice. Este un precursor al somnului, fiind astfel recomandat celor care sufera de insomnie.

Carnea de curcan are beneficii mari pentru sanatate, intrucat regleaza tensiunea arteriala, contrinuie la intarirea sistemul imunitar si faciliteaza procesul de vindecare a organismului.

Spor la gatit curcan la cuptor! Incearca si reteta mea de curcan cu crema de branza!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close