Cum se pregateste limba de vita

233

Cum se pregateste limba de vita ? Prin ce etape trebuie sa o trecem inainte de a o adauga in preparatul initial. Vezi aici care sunt pasii.

Limba de vită, de vițel sau de porc sunt oarecum într-o situație mai specială, atunci când vorbim despre carne. Limba este inclusă pe lista organelor. De fapt, însă, este un mușchi puternic. În ce privește limba de vacă, este chiar un mușchi de mari dimensiuni, care poate cântări peste 2 kilograme. Limba este protejată de o membrană aspră, cu multe rugozități. Acestea pot reține diferite particule. Iată motivul pentru care trebuie bine curățată înainte de următorii pași ai pregătirii limbii de vită. Înainte de a fi inclusă în diferite preparate, limba de vită trebuie să fie fiartă.

Ingrediente
  • 1 limbă de vită sau câteva limbi de porc (aproximativ 600 de grame)
  • 500 de grame zarzavat de supă, neapărat 1 ceapă, 2-3 morcovi, 1 bucată de țelină cât 1 ou mic, opțional 1-2 căței de usturoi, ½-1 ardei, 1 fir de pătrunjel rădăcină etc.
  • sare
Pasii de urmat

Orice preparat cu limbă începe cu niște operații obligatorii care trebuie aplicate limbii în sine. Limba se spală bine sub jet de apă rece, de preferință cu o perie aspră. Se clătește apoi în câteva ape. Este, cred, unul dintre puținele tipuri de carne care se recomandă să fie bine spălate.

Apoi, limba se pune într-un vas încăpător și se acoperă cu apă rece. Se ține în apă, la frigider, măcar 3-4 ore, preferabil peste noapte. În acest timp se schimbă apa de câteva ori.  Prin această schimbare repetată a apei în care se ține limba se urmărește eliminarea salivei și enzimelor digestive conținute de aceasta.

Fierberea ei

După ce am clătit bine limba și am ținut-o în apă, aceasta se pune într-o oală încăpătoare. Se acoperă cu apă rece și se adaugă și 1 linguriță rasă de sare. Se pune pe foc și se fierbe la foc mic, îndepărtându-se spuma de câteva ori.  Observație: limba se poate fierbe și în oala sub presiune, caz în care am scăpat de spumarea supei.

După ce am îndepărtat spuma de 3-4 ori și aceasta nu se mai formează, adăugăm 500 de grame de zarzavat pentru supă. Ideea e că supa rezultată nu doar că va folosi pentru orice rețetă cu limbă am face, dar poate fi și consumată ca atare.

Se fierbe limba tot timpul la foc mic, ca să rămână suculentă și să nu se tulbure supa. Durata de fierbere, în fucție de vârsta animalului, poate fi de 1,5-3 ore. La oala sub presiune durează cel puțin 1 oră. În final, limba trebuie să fie ușor de străpuns cu furculița iar pielița de la suprafață să se desprindă ușor.

Indepartarea membranei

După ce limba a fiert, o scoatem din lichid. Strecurăm lichidul (supa) și îl păstrăm deoparte. Punem limba pe un tocător și, cât e fierbinte, o decojim. Pentru asta, vom desprinde coaja începând de la vârf și o vom îndepărta. La fel vom proceda și cu grăsimea în exces (dacă există). După ce limba a fost decojită, o feliem la o grosime de maximum 1 cm. Se feliază mult mai frumos când e complet rece. Acum suntem gata să pregătim orice mâncare cu limbă.

Supa se strecoară și putem să îi adăugăm niște găluște sau niște tăiței. Va fi delicioasă, dar o putem și folosi ca supă de bază (ingredient) al unor rețete.

Daca v-a placut reteta de astazi , Cum se pregateste limba de vita,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close