Nu trebuie sa suferi din cauza ca friptura ta este prea tare. O poti fragezi simplu, cu ajutorul acestor trucuri rapide.
Se poate intampla chiar si celor mai bune gospodine dintre noi – de pilda, ai ales o carne care s-a dovedit a fi prea tare dupa ce ai gatit-o. Din fericire, exista multe metode prin care poti fragezi carnea, care sa nu necesite marinarea peste noapte.
1. Foloseste un ciocan de sniţele ca sa bati carnea
Sa bati carnea cu un ciocan pentru snitele este un mod surprinzator de simplu prin care o poti fragezi. Partea proasta este ca metoda poate sa funcţioneze prea bine, transformand carnea intr-un „terci“ daca o bati prea tare. Un mod mai delicat prin care poti fragezi carnea este sa alegi unelte speciale de bucatarie, alcatuite din multe ace ascutite sau tije care strapung carnea. Acest gen de instrumente provoaca mai putine daune fibrelor din carne.
2. Marineaza carnea cu substante acide
Substantele acide precum otetul te ajuta sa fragezesti fibrele de carne. Un truc simplu este sa inmoi carnea intr-o marinata facuta cu zeama de lamaie sau limeta, otet, lapte batut sau chiar iaurt. Aceste ingrediente te pot ajuta sa fragezesti chiar si cele mai „dure“ proteine de origine animala.
3. Marineaza carnea cu enzime
Cateva fructe, cum ar fi papaya, ananasul, kiwi si perele asiatice contin enzime care ajuta la fragezirea carnii inainte de a o gati. Incearca sa pasezi sau sa faci un piure din acest fructe si sa adaugi unele dintre condimentele tale preferate pentru a prepara o marinata care te va ajuta sa obtii o carne moale, suculenda si frageda, care iti va lasa gura apa.
4. Sareaza carnea din belsug
Iti mai oferim un secret pentru a obtine cea mai buna friptura: pune sare din abundenta pe o bucata tare de carne si las-o sa actioneze o ora sau doua inainte de a o gati sau de a o frige. Iata un alt mod eficient de a descompune fibrele tari ale muschilor, fara sa marinezi carnea. Cand esti gata sa gatesti carnea, doar clateste-o bine, usuca prin tamponare bucata respectiva si pune-o in tigaia incinsa.
5. Feliaza carnea in mod corect
Exista cateva trucuri inteligente pe care le poti face cu cutitul si care iti pot fragezi carnea cat ai zice… peste. Unul dintre ele este crestarea, adica atunci cand faci taieturi superficiale (nu tai carnea pana la capat, in adancime) pe suprafata unei fripturi subtiri sau pe margini. Aceasta metoda poate fi de folos la descompunerea proteinelor tari din carne si, totodata, ajuta carnea sa absoarba mult mai usor marinata in care ai scufundat-o.
Alt truc pentru a fragezi carnea este sa feliezi carnea fiarta sau gatita de-a lungul fibrei. Ideea este sa desfaci fibrele lungi si tari ale carnii, astfel incat sa obtii fibre mai scurte si, prin urmare, mai usor de mestecat.
Daca v-a placut reteta de astazi, Cum sa obtii fripturi fragede , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.