Cum preparam orezul pentru sushi

134

 

Cum preparam orezul pentru sushi?

Preparare20 mins
Timp de gătire15 mins
Timp total35 mins
Bucătaria: Japoneza
Cuvânt cheie: cantitati orez sushi, cum condimentam orezul pentru sushi, cum facem orezul pentru sushi, cum fierbem orezul pentru sushi, cum preparam orezul pentru sushi, orez pentru sushi

Ingrediente

  • 250 g orez pentru sushi
  • 60 ml otet de orez
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

  • Puneti orezul in strecuratoare si spalati-l cu apa rece cca 3 minute. Lasati-l la scurs 15 minute.
  • Intr-o oala medie pune orezul si 500 ml apa. Acopera oala si lasa-l 15 minute din momentul in care a inceput sa fiarba. Focul se da tare la inceput, si cand a inceput sa fiarba se micsoareaza.
  • Opreste focul si lasa oala acoperita inca 15 minute.
  • Intr-un castron mic pune otetul, zaharul si sarea.
  • Dati la microunde 30 de secunde, amestecand ocazional, pana cand sarea si zaharul s-au topit.
  • Transfera orezul untr-un bol de sticla sau lemn, toarna otetul si amesteca incet.
  • Lasa orezul 10 minute la racit, apoi pregateste sushi.
  • Pofta buna!

Cum preparam orezul pentru sushi? Nimic mai simplu! Insa presupune cateva particularitati care fac diferenta in ceea ce priveste gustul si consistenta sa.

Poporul Japonez este binecunoscut pentru crearea unui ritual pentru a conferi insemnatate fiecarei activitati pe care o intreprind, si, asa cum era de asteptat, gatitul orezului nu putea fi o exceptie. Cum ar fi putut orezul sa fie preparat doar printr-o banala fierbere cand in cultura japoneze gatirea mancarii este ridicata la rang de arta? In primul rand, exista o denumire speciala pentru orez, „shari”, insa cei mai multi prefera sa ii spuna „orez de sushi”. Cu siguranta ati observat in magazine orezul cu bob rotund. Acesta este tipul de orez cel mai indicat pentru prepararea sushi-ului.

Sfaturi utile!

Incepeti prin a masura cantitatea necesara de orez. Pentru 5 rulouri de sushi veti avea nevoie de 1 cana de orez. In functie de numarul de rulouri dorit aproximati numarul de cani de orez care va trebuie. Continuati prin spalarea acestuia sub jetul de apa pentru circa 3 minute. Puneti orezul intr-o oala pe care o umpleti cu apa suficienta. Insa nu puneti prea multa apa si nici nu lasati compozitia prea mult la fiert pentru ca veti obtine o pasta in locul orezului de sushi.

La inceput flacara trebuie sa fie puternica si veti amesteca repetat din doua in doua minute pana apa incepe sa fiarba. In clipa in care aceasta a inceput sa dea in clocot, dati focul incet si acoperiti oala cu un capac. In acest moment nu mai este necesar sa amestecati pentru ca orezul trebuie lasat sa fiarba dupa obiceiul japonez…fara a fi perturbat. Dupa ~15 minute inchideti focul si lasati oala acoperita inca ~15 minute.

In timp ce scoateti orezul din oala trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte foarte importante. Desi poate parea o operatiune extrem de banala presupune cateva reguli simple care nu sunt nicidecum o exagerare. Fiecare detaliu conteaza atunci cand este vorba de orezul de sushi. In primul rand, folositi doar lingura de lemn pentru a manevra orezul fiert. Ustensilele metalice pot deteriora orezul si pot reactiona cu otetul pe care il vom adauga mai incolo. In al doilea rand, nu razuiti orezul de pe fundul oalei. Daca nu se desprinde atunci lasati-l acolo. Orezul de pe fundul oalei este uscat si ars, si din acest motiv nu-l vom putea folosi la sushi. Lasati orezul la racit intr-un vas de lemn sau de sticla.

Condimentare

Pentru ca orezul nostru sa aiba gustul specific al orezului de sushi, trebuie sa adaugati otet de orez. Iar ca oricare alta etapa din ceremonioasa retata a orezului de sushi, in mod evident si condimentarea are partile ei specifice. Pentru 2 cani de orez folositi 4 linguri de otet, 2 linguri de zahar si o lingurita de sare. Puneti doar otetul, zaharul si sarea si amestecati pana cand zaharul si sarea se topesc in intregime. Turnati otetul peste orez si amestecati bine. Lasati orezul sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Chiar daca doriti sa grabiti racirea sa, nu bagati orezul in frigider pentru ca acest lucru il va deteriora. Aveti rabdare pentru ca rezultatul final merita cu siguranta.

Daca v-a placut reteta de astazi , cum preparam orezul pentru sushi,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close