Cum pregatesc ouale pentru Paste

296

Cum pregatesc ouale pentru Paste

Preparare15 minutes
Timp de gătire1 hour
Timp total1 hour 15 minutes
Fel de mâncare: aperitiv, Traditional de Paste
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: carmin pentru oua, mancare de Paste, masa de Paste, oua de Pate, oua ornate, oua vopsite, vopsea de oua
Porţii: 20

Ingrediente

  • 20 oua
  • vopsea de oua, diferite culori
  • 750 ml apa clocotita pentru fiecare plic de vopsea
  • 3 linguri otet, pentru fiecare plic de vopsea
  • foite de aur comestibile, pentru ornat (optional)
  • ulei (optional)

Mod de preparare

  • Pentru a prinde o culoare frumoasa, ouale se degreseaza bine cu detergent de vase si apa calduta. Clatiti bine pentru a indeparta tot detergentul de pe oua.
  • Intr-o oala incapatoare puneti ouale cu apa rece, la fiert, pentru 15-20 minute la foc mic.
  • Scoateti ouale intr-un castron sau in cartonul de oua si lasati-le la racit pana cand acestea se pot atinge fara sa friga.
  • Intre timp puneti 750 ml de apa la fiert.
  • Adaugati apa fiarta intr-un vas impreuna cu cele 3 linguri de otet si vopseaua pentru oua. Amestecati.
  • Scufundati ouale in apa colorata pentru cateva minute. Vezi instructiunile de pe ambalaj. Eu le-am lasat 3-4 minute.
  • Repetati procesul si cu restul oualelor, de asemenea daca faceti mai multe culori, repetati si procesul de fierbere al apei, puneti otetul si carminul.
  • Cand ouale au stat suficient in culoare, se scot cu o lingura, se scurg de apa si se aseaza pe servetele de hartie pentru surplusul de apa sau in cartonul de oua.
  • Acum, puteti pur si simplu pastra ouale simple si le puteti unge cu putina vata imbibata in ulei, pentru mai mult luciu.
  • Daca doriti oua ornate ca ale mele, luati o foita comestibila si tapetati usor oul. Aceasta se va lipi de coaja.
  • Spor la treaba!

Cum pregatesc ouale pentru Paste cu vopsea din comert si foite decorative din aur in 3 culori. Procesul este mai simplu decat ai crede.

Ce sunt foitele de aur comestibile
Fructe invelite in foita de aur, lichioruri in care plutesc farame de aur, inghetate decorate cu praf de aur… Ireal? Nu. Decadent, poate, dar foarte-foarte real. Ba mai mult: asemenea lucruri nu doar ca se prepara, dar se si mananca! Poate este pentru multi o surpriza sa afle ca aurul e comestibil, dar, printre multele insusiri uimitoare ale acestui exceptional metal, se numara, iata, si calitatea de a putea fi consumat.. E drept, prea multe beneficii nu aduce sanatatii, dar macar nu face rau. Restul e… rasfat.

Pare o noutate, dar nu este. Obiceiul de a consuma aur exista de secole.
In Evul Mediu, cei foarte instariti ofereau la ospete – si mancau ei insisi – fructe aurite (poleite cu foita de aur foarte fina) si care puteau fi consumate ca atare, ori dulciuri preparate si ele cu aur. Oamenii acelor vremuri nu se gandeau, insa, facand asta, numai sa-si demonstreze bogatia. Ei aveau asupra aurului o viziune diferita de a noastra: il considerau – sub influenta gandirii magice si alchimice – un metal valoros sub multe aspecte, inclusiv cel al efectelor asupra corpului uman. Un metal atat de nobil nu putea fi decat binefacator sanatatii.

Cine stie, poate chiar se simteau mai bine dupa ce-l ingerau, dar pesemne datorita unui efect placebo. Altminteri, strict fizic vorbind, aurul nu le facea nici bine, nici rau.

Este adevarat, foitele de aur aduc un plus vizual alimentelor, veti surprinde toti invitatii cu acest ornament. Eu le-am cumparat online, foarte ieftin, doar 25 lei 5 foite. Nici nu ai nevoie de mai mult.

Vopsirea oualelor folosind coloranti naturali 

In cazul in care vopseaua din comert nu te incanta, poti apela cu incredere la cateva metode naturale care vor colora ouale de Paste foarte frumos. Sfecla rosie si cojile de ceapa rosie reprezinta baza pentru o vopsea naturala, care te va ajuta sa obtii oua ce vor fi apreciate de toti cei care iti vor trece pragul in ziua de Paste.

Vopseaua pe baza de sfecla rosie se obtine prin fierberea a doua sfecle de dimensiune medie intr-un litru de apa.  In amestesc se adauga 2 linguri de otet. Dupa 4 minute de stat pe foc, in apa cu bucatile de sfecla se adauga si ouale. Dupa ce apa a dat in clocot, se lasa ouale inca 4 minute si se scot.

Vopseaua din coji de ceapa rosie necesita mai mult timp pentru a fi preparata. Cojile de ceapa se lasa 12 ore la inmuiat intr-un vas cu 4 litri de apa. In acest ametesc se mai adauga 2 linguri de otet si se fierb ouale timp de 5 minute.

Daca v-a placut reteta de astazi, cum pregatesc ouale pentru Paste, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close