Cum decongelezi corect alimentele. Fie ca vorbim despre pastrarea alimentelor proaspete la congelator, fie ca luam in calcul semipreparatele sau mancarurile congelate dupa gatire, unele dintre bacteriile care se pot gasi in alimente pot sa devina inactive, dar acest lucru nu inseamna ca ele si mor. Cand produsele congelate sunt dezghetate, temperatura creste si bacteriile pot sa devina din nou active si sa se multiplice.
Conform USDA – baza nutritionala de date pentru nutritie din SUA (subordonata Ministerului Agriculturii), ca sa te asiguri ca decongelezi corect alimentele, ar fi indicat sa respecti urmatoarele reguli:
Dezgheata alimentele in frigider
Ia in calcul ca aceasta metoda presupune timp. Tine cont de doua lucruri importante:
- unele zone din frigider mentin alimentele mai reci decat altele;
- dezghetarea va dura mai mult intr-un frigider setat la 2°C, decat in unul setat la 4°C.
Dupa decongelare, carnea tocata sau pentru friptura, puiul, fructele de mare pot fi pastrate in frigider pentru o zi, inainte de a fi gatite. Carnea de porc, vita, miel se poate pastra 3-5 zile. Alimentele decongelate cu ajutorul frigiderului pot fi recongelate, dar isi vor pierde din calitate.
Foloseste apa rece pentru a dezgheta alimentele
Este o metoda care necesita mai putin timp decat decongelarea in frigider, dar careia va trebui sa-i acorzi ceva mai multa atentie. In primul rand, asigura-te ca alimentele sunt intr-o punga sau recipient in care apa nu patrunde. Aceasta, pentru ca, daca exista gauri, bacteriile din imprejurimi pot contamina mancarea. Apoi, carnea poate sa absoarba apa si nu iti doresti ca preparatul final sa fie apos sau sa trebuiasca sa-l gatesti in mult mai mult timp, pentru ca apa sa se evapore.
Pune pachetul inghetat intr-un recipient si schimba apa rece (20°C) o data la 30 de minute. Metoda presupune ca, odata ce s-au dezghetat complet, alimentele sa si fie gatite imediat. Le poti recongela, dar doar dupa ce le-ai fiert, copt sau prajit.
Utilizeaza cuptorul cu microunde
Daca alegi sa decongelezi alimentele cu ajutorul cuptorului cu microunde, planifica-ti timpul astfel incat sa le si folosesti imediat ce s-au dezghetat. Aceasta, pentru ca este posibil ca unele portiuni sa se decongeleze mai repede si sa inceapa sa se coaca.
Pastrarea alimentelor care sunt partial gatite nu este recomandata, pentru ca eventualele bacterii nu sunt distruse, putand gasi conditiile optime pentru a deveni active si a se raspandi. La fel ca in cazul dezghetarii cu apa rece, daca vrei sa recongelezi alimentele, este indicat ca mai intai sa le gatesti.
Dezgheata alimentele in timpul gatitului
Indiferent ce metoda de gatit alegi, unele alimente, precum carnea de pui, pot fi folosite inghetate. La fel si unele fructe de mare, daca pe pachet exista aceasta precizare. In acest caz, va trebui sa tii cont de faptul ca gatitul va dura aproape de doua ori mai mult decat daca le-ai fi dezghetat. Exista, insa, si exceptii. Verdeturile congelate, folosite la supe si ciorbe, care pot fi tocate marunt si puse in oala ca atare, fara sa afecteze durata procesului de preparare a mancarii.
Cat dureaza decongelarea alimentelor
Ca sa te organizezi cat mai eficient in bucatarie atunci cand vrei sa gatesti, este bine sa stii cat timp dureaza decongelarea alimentelor, in functie de metoda de dezghetare pe care o alegi.
De exemplu, daca optezi pentru decongelarea in frigider, o carcasa de curcan va avea nevoie de cel putin 24 de ore pentru fiecare 2,2 kg. Chiar si pieptul de pui sau carnea tocata va necesita poate si o zi, ca sa se dezghete total.
In cazul decongelarii cu apa rece, pachetele mici de carne, pui, fructe de mare se pot dezgheta in mai putin de o ora. Bucatile mai mari de 2 kg pot necesita 2-3 ore.
Daca vrei sa faci compot cu fructe inghetate sau o ciorba cu legume de la congelator, acestea nu necesita decongelare. Ele se vor dezgheta in timpul procesului de gatit.
Greseli de evitat, cand decongelezi alimentele
- decongelezi la temperatura camerei. Una dintre greselile majore pe care foarte multi oameni le fac este sa decongeleze alimentele la temperatura camerei; expertii in sanatate publica nu recomanda aceasta practica, decat daca pe eticheta produselor respective este specificat ca ele sa fie gatite fara decongelare;
- De ce sa eviti aceasta practica? Este bine sa ocolesti acest obicei, pentru ca el poate favoriza dezvoltarea bacteriilor periculoase.
- nu astepti decongelarea completa. Fie ca e vorba despre carne, verdeturi, fructe sau legume, fie ca folosesti alimente semipreparate, cum sunt vinetele sau ardeii copti, inainte de a pregati preparatele culinare preferate, asigura-te ca tot ce ai scos de la congelator este decongelat complet;
- De ce sa eviti aceasta practica? Daca alimentele nu sunt pe deplin dezghetate, prepararea mancarurilor/deserturilor va dura mai mult si risti ca gatitul sa nu fie uniform (se coc/fierb la suprafata, nu si in interior, unde se pot gasi bacterii periculoase).
- decongelezi carnea alaturi de alte alimente. carnea de pui, dar nu numai, poate contine bacterii periculoase, iar decongelarea, alaturi de alte alimente, fara protectie nu este indicata;
- De ce sa eviti aceasta practica? Bacteriile ca Salmonela sau E.Coli, care se pot regasi in carne, pot contamina si alte alimente din vecinatate.
- decongelezi si nu consumi imediat. Recomandarea specialistilor in sanatate publica este sa consumi tot ce decongelezi in cel mult o zi, dupa ce alimentele respective s-au dezghetat complet.
- De ce sa eviti aceasta practica? Daca nu consumi repede alimentele dezghetate, ele se pot altera, devenind, astfel, sursa de raspandire a diversilor germeni.
Daca v-a placut articolul de astazi, Cum decongelezi corect alimentele, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.