Crochete cu jambon

597

Crochete cu jambon sau croquetas

Fel de mâncare: aperitiv, mic dejun
Bucătaria: Spaniola
Cuvânt cheie: aperitiv, crochete cu jambon, croquetas, idei mic dejun, reteta spaniola
Porţii: 10

Ingrediente

  • 1 lingura unt
  • 1 ceapa mare, tocata marunt
  • 3 cepe verzi, tocate
  • 2 catei de usturoi, pisati
  • 450 g jambon, taiate marunt
  • 200 g branza cheddar, razuita
  • 400 g pesmet
  • sare si piper dupa gust
  • 4 oua
  • 500 ml ulei, pentru prajit
  • 30 ml apa

Mod de preparare

  • Topeste untul intr-o tigaie, la foc mediu.
  • Prajeste ceapa, ceapa verde, usturoiul, pentru 10 minute apoi transfera totul intr-un castron mare.
  • Tot in castron puneti jambonul, branza cheddar si 200g pesmet .
  • Separat, se bat ouale cu sare si piper, apoi se toarna peste umplutura.
  • Amestecati cu mana toate ingredientele.
  • Puneti restul de pesmet pe o farfurie intinsa
  • Intr-un castron mic bateti oul cu apa.
  • Uleiul se incinge la foc mediu, intr-un vas incapator.
  • Formati batoanele cu acest mix.
  • Treceti fiecare baton prin ou, apoi pesmet si puneti la prajit.
  • Scoateti batoanele pe o farfurie intinsa, acoperita cu prosoape de hartie, pentru excesul de ulei.
  • Pofta buna!

Crochete cu jambon sau croquetas, o reteta spaniola de aperitiv sau mic dejun. O reteta versatila, umplutura poate varia in functie de preferinte.

Ce sunt croquetas?

Croquetas sunt suratele spaniole ale crochetelor. Acestea pot fi umplute cu orice, insa cele mai faimoase sunt croquetas de jamon. La fel ca in restul Europei, si spaniolilor le place sa manance crochete ca gustare; exact ca pe tapas.

In mod firesc, spaniolilor le place sa adauge sunca din propria curte, Jamon Iberico, acestor delicioase croquetas. Alte crochete sunt cele cu pui (croquetas de pollo) sau file de cod (croquetas de bacalao). Și crevetii pot fi folositi (croquetas de Camarones). De asemenea, vei gasi si croquetas vegetariene, umplute cu spanac si/sau branza, de exemplu.

Chiar si cei mai mandri spanioli nu neaga ca croquette a fost inventata de un francez. Dar casnicele din Andaluzia, cunoscute pentru talentul lor la prajit, au fost cele care au ridicat croquetas la nivel de arta. Croquetas sunt felul de mancare perfect pentru a-ti arata talentul in bucatarie fara a cumpara numeroase ingrediente scumpe. Cu o mana de sunca buna sau niste resturi de pui fript, poti face multe. Croquetas sunt, in continuare, primul fel de mancare pe care copiii din satele mici din sudul Spaniei invata sa il gateasca.

Mananca crochete cu jambon cu degetele. In Spania, acestea sunt servite, de obicei, fara sos.  Ele sunt o lovitura sigura ca un aperitiv sau o gustare dupa-amiaza cu un pahar de bere sau vin.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close