Croasanti cu unt
Ingrediente
- 500 g faina cernuta
- 100 g unt nesarat la temperatura camerei, taiat cubulete
- 250 g unt nesarat de la frigider
- 100 ml lapte
- 130 ml apa, la temperatura camerei
- 10g drojdie
- 10 g sare
- 1 ou batut
Mod de preparare
- Puneti drojdia in lapte si lasati 2-3 minute.
- In bolul cu faina puneti untul cubulete, zaharul, sarea, apa si mixul de drojdie cu lapte.
- Amestecati cu mana pana cand aluatul se leaga.
- Puneti aluatul pe blatul de lucru si framantati 5 minute.
- Aplatizati aluatul, inveliti-l in folie alimentara si dati-l la frigider pentru cel putin 2 ore sau peste noapte.
- Untul ramas se pune intr-o punga alimentara cu fermoar si cu un facalet se intinde, pentru a forma un dreptunghi de aproximativ 20 de cm lungime si 12 cm latime.
- Scoate aluatul din folia alimentara si intinde-l cu facaletul, dreptunghi cu o lungime de 40 cm si o latime de 15. Pudreaza cu faina blatul de lucru si alutul, daca este nevoie.
- Puneti untul peste jumatate din aluat, si cu cealalta jumatate acoperiti untul.
- Preseaza bine marginile aluatului, astfel incat untul sa fie bine inchis la interior.
- Intindeti din nou aluatul, pe lungime, pentru a forma o fasie de cca 50 cm.
- Impaturiti aluatul in 4, inveliti-l in folie alimentara si mai dati-l la frigider pentru 30 de minute.
- Repetati procesul de intindere, impaturire si pastrare la frigider, de inca 2 ori. Presarati faina pe blatul de lucru si pe aluat, de cate ori este nevoie.
- Intindeti pentru ultima data aluatul, cu o lungime de 70 de cm si latime de 20 cm.
- Cu un cutit foarte bine ascutit, taiati triunghiuri.
- Rulati triunghiurile ca pe cornulete, de la baza spre varf, pentru a forma croasantii.
- Asezati croasantii in tavi de cuptor, cu hartie de copt, cu distanta intre ei pentru ca vor creste la coacere.
- Acoperiti tavile cu folie alimentara si lasati-i la crescut 1ora sau pana cand acestia isi dubleaza volumul.
- Ungeti croasantii cu ou batut.
- Dati acum tavile, pe rand, la copt, cate 10 minute la 200 de grade Celsius si 15 minute la 180 de grade Celsius.
- Cand sunt gata, croasantii se lasa la racit complet inainte de servire.
- Pofta buna!
Croasanti cu unt o reteta absolut minunata si delicioasa. Timpul de gatire este mare dar va asigur ca rezultatul este absolut fantastic!
Deşi este consacrat bucătăriei franceze, bloggerii culinari afirmă că celebrul croissant are de fapt origini est-europene, mai exact din Austria. Astăzi, produsul este comandat alături de cafea într-o mulţime de localuri.
Croissantul a început să devină un preparat de bază din micul dejun al multora. In special al celor mult prea somnoroşi sau grăbiţi, care nu iau micul dejun acasă ci îl includ în programul de întâlniri la o cafea. Un croissant lângă o cafea şi eventual un fresh de portocale este pentru multă lume un mic-dejun consistent cu care să îşi înceapă ziua. Puţini sunt cei care ştiu însă mai multe detalii despre deliciosii croasanti, cu unt, ciocolată sau dulceaţă. Împătimiţii bucătăriei, au mers mai departe de a pregăti deliciosii croasanti şi i-au studiat istoria. Astfel au scos la iveală lucruri puţin cunoscute, unul dintre acestea fiind faptul că croasantii, deşi recunoscuti ca şi produse de patiserie franţuzeşti, par să aibă alte rădăcini.
Croissantul, deşi mulţi cred că este o reţetă clasică franţuzească, face parte dintre acele numite „viennoise” (produse vieneze). Strămoşul croissantului este, probabil, kipferl. Un corn cu o formă asemănătoare croissantului, care se face în Europa de Est. Acest corn este tradiţional în Austria, mai ales în preajma sărbătorilor pascale, dar se face din aluat dospit gen pâine, nu din aluat de foietaj.
Daca v-a placut reteta de astazi, Croasanti cu unt , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.