Cremsnit cremos cu vanilie

204

Cremsnit cremos cu vanilie

Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: budinca de vanilie, crema de vanilie, cremes, cremsnit, desert cu frisca, Kremschnitte, prajitura, prajitura cu vanilie

Ingrediente

  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 140 g zahar vanilat, pudra
  • 500 ml lapte
  • 80 g praf de budinca cu gust de vanilie
  • 800 g aluat de foietaj

Mod de preparare

  • Puneti aproximativ 350 ml lapte intr-o cratita si lasati-l sa fiarba la foc mediu. Adaugati 80 de g de zahar pudra si amestecati bine.
  • Restul de lapte se amesteca cu praful de budinca .
  • Cand laptele incepe sa fiarba, adaugati budinca diluata si amestecati in continuu pana cand budinca se va ingrosa. Cand este gata, se scoate intr-un castron si se acopera cu folie alimentara.
  • Desfaceti foietajul si taiati-l in fasii de grosimea a doua degete.
  • Puneti fasiile, distantate, intr-o tava si dati la cuptor la 200 de grade Celsius pentru 15 minute.
  • Cand sunt gata, fasiile se scot si se lasa la racit.
  • Bateti smantana pentru frisca cu 60 de grame de zahar vanilat . Se bate pana cand aceasta se ingroasa usor, sau pana cand raman usoare urme de mixer. Aceasta trebuie sa ramana semilichida.
  • Budinca se sfarama usor cu o spatula de cauciuc, dupa care se mixeaza aprox. 1 minut.
  • Incepeti sa incorporati frisca in budinca. Se pune cate o lingura, doua si se amesteca bine dupa fiecare, cu o spatula de cauciuc. Veti obtine o crema foarte pufoasa.
  • Pregatiti vasul in care veti asambla prajitura. Poate sa fie o tava patrata, tava de cozonac, vas de sticla etc In vas puneti folie alimetara. Aceasta se lasa mai lunga pentru a putea impaturi prajitura.
  • Intindeti un strat de crema in vas. Puneti fasii de foietaj peste.
  • Restul de crema puneti-o intr-un pos.
  • Acoperiti foietajul cu crema. Repetati procesul, ultimul strat fiind cel de crema, insa un strat subtire. Pastrati 1-2 fasii de foietaj pentru ornat.
  • Acoperiti prajitura cu folia alimentara.
  • Dati prajitura la frigider pentru 3-4 ore.
  • Cand timpul a trecut, indepartati folia, puneti un platou deasupra si intoarceti tava. Indepartati acum folia de tot.
  • Fasiile de foietaj ramase se zdrobesc si se presara deasupra prajiturii.
  • Presarati zahar pudra si sunteti gata de servit.
  • Pofta buna!

Cremsnit cremos cu vanilie, o prajitura foarte simpla cu doar 5 ingrediente. Este un desert foarte aromat ce se topeste in gura. Dupa numele sau Kremschnitte, ar fii de origine germana, dar negasindu-se in dictionar, probabil fiind un regionalism, a lasat loc de interpretari in legatura cu adevarata sa origine. Pentru prima data la noi apare in cartea de bucate a Sandei Marin (1936), sub denumirea de „Placinta cu crema de vanilie”, dar este posibil sa se fi folosit inainte sub denumirea de „Cremsnit”. In Transilvania si Banat i se spune Cremes. Versiunea frantuzeasca a acestui cremsnit este clasicul Millefeuille sau Tort Napoleon.

Dincolo de istoria cunoascuta sau mai putin cunoscuta, aceasta prajitura ramane un desert extrem de apreciat la noi. Nu este nici foarte caloric, servit in portii rezonabile, nu ne pune in pericol greutatea corporala.
Ne era pofta de aceasta prajitura, asa ca-n acest sfarsit de saptamana ne delectam cu ea. Va invit sa o savurati si voi! Timpul de preparare este relativ scurt, iar ingredientele ieftine si la indemana oricui.

Daca nu aveti timp sa pregatiti in casa foile de patiserie, le puteti cumpara. Recomand aluatul foietaj proaspat cu UNT, de la frigidere, nu de la congelatoare.

Daca v-a placut reteta de astazi, cremsnit cremos cu vanilie, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close