Crème brûlée

22

 

Crème brûlée

Preparare15 mins
Timp de gătire35 mins
La racit4 hrs
Timp total4 hrs 50 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: Crème brûlée, desert, idei desert
Porţii: 8

Ingrediente

  • 5 galbenusuri de ou
  • 150 g zahar
  • 720 ml smantana dulce pentru frisca
  • 1/2 lingurita nes ( optional)
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 esenta vanilie

Mod de preparare

  • Bate usor galbenusurile de ou cu 100 g zahar, apoi lasa deoparte.
  • Pune o oala cu apa la fier, vei avea nevoie mai tarziu
  • In alta oala turnam smantana lichida, nesul si sarea. Amestecam si cand da in fiert, o indepartam de pe foc.
  • Punem acum si esenta de vanilie in smantana si amestecam
  • Din oala luam 1/2 cana cu smantana si turnam putin cate putin, amestecand in continuu, peste galbenusurile de ou.
  • Acum turnam galbenusurile in oala cu smantana. Atentie!!! Trebuie turnat cate un firicel sibtire si amestecat in continuu, pentru ca galbenusul sa nu se inchege.
  • Scoatem tava cuptorului si in ea punem 8 ramekins.
  • Impartim aluatul in ramekins, umplandu-le pana sus.
  • Apa clocotita o punem in tava, pana la jumatatea formelor.
  • Dam drumul la cuptor, ( cuptorul nu trebuie incins inainte) , la 160 de grade celsius, si bagam tava in cuptor pentru 30- 35 de minute.
    Nu trebuie sa se rumeneasca la suprafata, iar cand sunt gata au consistenta jeleului, inca tremura cand miscam forma.
  • Crema se lasa la racit complet, pentru 4 ore.
  • Cand s-a racit, zaharul ramas se presara peste crema, uniform.
  • Incepem sa ardem zaharul cu arzatorul.
  • Tinem arzatorul la o distanta de 5 cm fata de zahar si il ardem in 2 etape.
  • Prima etapa dureaza cateva secunde, apoi lasam zaharul (care va clocoti) sa se racoreasca 10 secunde si ardem din nou, pana apar pete maronii
  • Se lasa la racit cel putin 10 minute (sau 1h la frigider) inainte de servire.
  • Enjoy!

Crème brûlée pas cu pas. Prepararea cere atentie insa nu este foarte greu de gatit. Este un desert frantuzesc dar a ajuns repede faimos in toata lumea.

Crème brûlée este un desert cunoscut si sub numele de „zahar ars“, „crema catalana“ sau „Trinity cream“. Apetisantul desert este alcatuit dintr-o baza consistenta de crema de oua, peste care este asezat zahar caramelizat.

Intrucat istoria acestui desert este una ambigua, vom lasa pe seama istoricilor culinari sa descopere daca acest desert este frantuzesc ( Crème Brûlée), britanic (Cream Burnt Cream sau Trinity), sau spaniol (Crema Catalana).

Desertul nu era foarte des intalnit in cartile de bucate franceze si engleze din secolele XIX și XX. A devenit extrem de popular in anii ’80, „ un simbol al auto-ingaduintei din acel deceniu si a indragitului boom-ului restaurantului ”. Popularizat probabil de Sirio Maccioni la restaurantul sau din New York, Le Cirque . El a susținut ca l-a facut „ cel mai faimos si de departe cel mai popular desert in restaurante de la Paris la Peoria ”.

Crema de zahar ars este de obicei servita in ramekine individuale . Discurile de caramel pot fi preparate separat si asezate inainte de servire, sau caramelul poate fi format direct  inainte de servire.

Atentionari:

Datorita continutului ridicat de grasimi si de zahar, Crème Brûlée nu este un desert care ar trebui consumat frecvent.
Crema trebuie sa fie racita corespunzator dupa preparare. Ouale si zaharul vor actiona ca un magnet pentru bacterii care ar putea provoca anumite infectii alimentare.
Intrucat alimentele bogate in grasimi pot absorbi cu usurinta arome straine din frigider, se recomanda ca desertul sa fie infasurat strans in folie plastic inainte de depozitare.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close