Creier pane – reteta simpla

638

Creier pane - reteta pas cu pas

Preparare10 minutes
Timp de gătire10 minutes
Timp total20 minutes
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal
Cuvânt cheie: aperitiv, creier de porc, creier de vita, creier pane, fel principal, organe de porc, reteta simpla
Porţii: 2

Ingrediente

  • 1 creier de porc sau vita (aprox. 500 g)
  • 2 l apa
  • boabe de piper
  • 3 linguri otet
  • 2 foi dafin
  •  sare si piper dupa gust
  • 100 g faina
  • 100 g pesmet
  • 2 oua
  • ulei pentru prajit

Mod de preparare

  • Puneti creierul in apa rece inainte de gatire.
  • Intr-o oala puneti 2 l de apa la fiert, cu otet, sare si piper boabe si foile de dafin.
  • Cand apa a clocotit, se reduce focul si se adauga, cu grija, bucatile de creier.
  • Lasati la fiert 5-7 minute, apoi scoateti bucatile incet, cu o spumiera. Se pune pe prosoape de hartie pentru surplusul de apa.
  • Intre timp batem ouale, cu putina sare, intr-un castron, iar pesmetul si faina le asezam in farfurii separate.
  • Puneti o cantitate mare de ulei la incins.
  • Condimentati bucatile de creier fiert cu putina sare si piper, apoi, treceti-le prin faina. La asezonare, tineti cont ca sunt fierte in apa sarata.
  • Treceti acum prin ou si apoi prin pesmet.
  • Puneti creierul la prajit. Prajirea nu va dura mai mult de 2-3 minute, pana cand crusta se rumeneste uniform.
  • Asezati creierul pane pe o farfurie intinsa acoperita cu prosoape de hartie, pentru surplusul de ulei.
  • Se serveste cald, cu o garnitura de cartofi si sos de smantana.

Creier pane o reteta foarte simpla, gustoasa, considerata o delicatesa. Se poate servi ca aperitiv sau ca fel principal. Creierul nu este un aliment pe care-l consumi zi de zi. Cu toate acestea, nu se intampla nimic daca-l gustam din cand in cand.

Tips!

  • Tineti creierul cel putin 10 minute in apa rece pentru ca tot sangele din el sa iasa.
  • Creierul are o textura foarte delicata, se sparge usor, de aceea vom evita sa-l presam sau sa-l stoarcem, inainte de fierbere.
  • Nu trebuie curatat de pielita, pentru ca aceasta este foarte subtire si delicata. Incercand sa o indepartam, nu am reusi decat sa rupem bucatile de creier.
  • Creierul se fierbe inainte de prajire, pentru a deveni mai ferm si pentru a lucra mai usor cu el. In mare parte se va datora si otetului pe care-l adaugam in apa.
  • Odata fiert, creierul se poate consuma ca atare, cu putin unt si asezonat cu sare si piper.
  • Nu prajiti foarte mult creierul, este deja gatit prin fierbere.
  • Daca creierul s-a rupt in mai multe bucati de marimi diferite, formati cu palmele bilute, asemenea chiftelutelor. Dati-le apoi prin faina, ou si pesmet.

Desi contine foarte mult colesterol, are grasimi sanatoase, si nu ar trebui sa-l excludem total din dieta, benefice in special pentru sistemul nervos. Fiind o sursa foarte buna si de fier, dar si de vitaminele B6 si B12, cea din urma gasindu-se in putine alimente si este importanta in prevenirea anemiei si a bolilor nervoase, dar si vitamine precum C si E.

Asadar, va urez spor la gatit creier pane si pofta buna!

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close