Cozonac simplu moldovenesc cu aluat oparit

135

 

Cozonac simplu moldovenesc cu aluat oparit

Preparare1 hr
Timp de gătire1 hr 10 mins
Timp total2 hrs 10 mins
Fel de mâncare: desert
Cuvânt cheie: cozonac cu aluat oparit, cozonac cu cacao, cozonac cu nuca, cozonac cu rahat, cozonac de casa, cozonac moldovenesc, desert romanesc, masa de Craciun, masa de Paste, reteta simpla de cozonac
Porţii: 2 buc

Ingrediente

Pentru aluat

  • 1 kg faina
  • 450 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 250 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 100 ml unt topit
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie
  • putina sare
  • 20 g drojdie uscata (40 g drojdie proaspata)

Pentru umplutura

  • 150 g zahar pudra
  • 30 g cacao
  • 200 g nuca tocata sau rasnita
  • 4 albusuri
  • 250 g rahat

Pentru decor

  • zahar brun
  • 1 galbenus de ou batut

Mod de preparare

  • Intr-un bol mare puneti 100 grame de faina si adaugati 200 ml lapte clocotit.
  • Amestecati cu o lingura apoi asteptati ca amestecul sa se raceasca pentru a putea fi atins cu degetele.
  • Adauga apoi drojdia, o lingura de zahar si amesteca cu lingura.
  • Incalzeste laptele ramas si adauga in castron cam 50 de ml apoi amesteca. Lasati aluatul sa creasca pentru aproximativ 15-20 de minute.
  • Cand maiaua a crescut, pune restul de zahar, galbenusurile la temperatura camerei si restul de faina.
  • Adaugati coaja de lamaie, esenta si sarea.
  • Incepi sa framanti si toarna din laptee ramas, putin cate putin, pana cand se formeaza coca.
  • Cand aluatul s-a format, adauga uleiul si untul topit, pe rand, putin cate putin.
  • Framantati aproximativ o jumatate de ora pana cand aluatul devine elastic si foarte putin lipicios.
  • Dati o forma rotunda aluatului si acoperiti castronul cu folie. Lasati la crescut aproximativ o ora sau pana cand acesta isi dubleaza volumul.
  • Intre timp faceti si umplutura. Intr-un castron mare amesteca bine zaharul pudra, cacao si nuca.
  • Adauga cele 4 albusuri, amesteca si lasa deoparte pana la folosire.
  • Cand timpu a trecut, unge cu putin ulei blatul de lucru.
  • Scoate aluatul si imparte-l in 4 bucati egale. Pentru un cozonac fei folosi 2 bucati de aluat.
  • Ia prima bucata de aluat si intinde-o usor cu mana sau cu un sucitor, pentru a forma un oval.
  • Pune un sfert de crema de nuca si intinde-o peste coca. Aseaza un sfert din cuburile de rahat peste crema.
  • Ruleaza aluatul astfel incat crema sa ramana in interior.
  • Procedeaza la fel si cu a doua bucata de aluat.
  • Cand ai obtinut cele doua rulouri, impletiti-le intre ele. (rulati-le intre ele)
  • Asezati cozonacul in tava tava unsa cu putin ulei.
  • Procedati la fel si cel de-al doilea cozonac.
  • Ungeti cozonacii cu galbenus batut si presarati zahar brun deasupra.
  • Incingeti cuptorul la 160 de grade.
  • Dati cozonacii la cuptor pentru aproximativ 60-70 de minute.
  • Cand cozonacii s-au copt, lasati-i in tava la racit.
  • Se felieaza cu un cutit foarte bine ascutit si se servesc simplu sau cu un pahar cu lapte.
  • Pofta buna!

Cozonac simplu moldovenesc cu aluat oparit, o reteta noua de cozonac pentru masa festiva sau pur si simplu pentru cand ai manca ceva dulce. Am vrut sa incerc aceasta reteta mai ales ca toata lumea spunea ca se pastreaza proaspat mai mult timp. Si intr-adevar asa este. L-am pastrat la temperatura camerei, invelit in folie de plastic si s-a pastrat pufos pana la 4 zile. Un element important pentru aceasta reteta este si faina. Folositi faina speciala pentru cozonaci, celebra faina care creste de nu se mai opreste.

Desi poate parea complicata, reteta asta este una simpla. Oparirea fainii cu lapte clocotit, este un pas foarte important si foarte simplu. Lasati apoi amestecul sa se raceasca cat sa nu va arda la degete. Procesul de racire este important pentru drojdie. Daca amestecul este fierbinte, anulam actiunea si aluatul nu va mai creste. In rest, restul ingredientelor sa fie la temperatura camerei, faina cernuta si restul de lapte sa fie caldut.

Pentru umplere eu am optat pentru o crema simpla de cacao cu nuca si rahat. Daca nu iti place, il poti umple cu ce doresti. Important e sa fie pe placul tau si al familiei tale.

Este un cozonac pufos și aerat, cu o consistență cu adevărat deosebită. Se va menține proaspăt mai multe zile, datorită aluatului opărit.

Daca v-a placut reteta de astazi, cozonac simplu moldovenesc cu aluat oparit, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close