Cozonac rusesc – Kulich

180

 

Cozonac rusesc sau Kulich

Preparare30 mins
Timp de gătire45 mins
La dospit1 hr 30 mins
Timp total2 hrs 45 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Ruseasca
Cuvânt cheie: cozonac cu fructe, cozonac cu glazura, cozonac rusesc, reteta cozonac, reteta traditionala de Paste
Porţii: 3 buc

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru cozonac

  • 240 ml lapte
  • 6.5 g drojdie uscata
  • 200 g zahar
  • 2 oua mari
  • 2 galbenusuri
  • 85 g smantana grasa
  • 170 g unt topit si racit
  • 1 lingurita sare
  • 700 g faina
  • 150 g fructe uscate
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 esenta de vanilie

Pentru glazura

  • 3 albusuri mari de oua
  • 450 g zahar pudra
  • 3 forme de hartie inalte, ca pentru panetttone sau tava de tort
  • bomboane decorative

Mod de preparare

  • Aveti grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, doar laptele trebuie sa fie caldut.
  • Puneti in castronul cu lapte drojdia uscata si 2 linguri de zahar. Amestecati si lasati deoparte.
  • In bolul mixerului puneti acum restul de zahar, smantana, ouale, galbenusurile, esenta de vanilie, coaja de lamaie si amestecati foarte bine cu un tel .
  • Adaugati amestecul de drojdie, untul topit, faina si sarea.
  • Mixati aluatul 10 minute, cat sa devina elastic.
  • Adaugati si fructele uscate si mai muxati pana cand acestea se incorporeaza frumos in aluat.
  • Acoperiti bolul cu aluat cu folie alimetara si lasati-l la crescut pana cand acesta isi dubleaza volumul, aprox. 1 ora.
  • Cand timpul a trecut, ungeti suprafata de lucru si mainile cu putin ulei.
  • Scoateti aluatul si impartiti-l in 3 parti egale.
  • Cu mana, dati o forma rotunda celor 3 parti de aluat.
  • Asezati aluatul in formele de hartie.
  • Asezati cele 3 forme cu aluat intr-o tava de cuptor si mai lasati la crescut inca 30 de minute.
  • Incingeti cuptorul la 175 de grade Celsius.
  • Dati cozonacii la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
  • Intre timp facem glazura simpla, sau bezeaua.
  • Puneti albusurile in castronul mixerului. Adauga 2 linguri de zahar si incepeti mixarea lor. Adaugati treptat zaharul pana la incorporarea intregii cantitati. Vezi obtine o bezea bine legata, iar daca este prea tare, o puteti subtia cu 2 picaturi de apa.
  • Lasati cozonacii la racit complet, in forma de hartie.
  • Acum ii puteti glazura si orna cu bombonele colorate.
  • Inainte de a-i taia si servi, lasati glazura sa se intareasca pentru cateva ore.
  • Pofta buna!

Cozonac rusesc sau Kulich, un desert traditional rusesc de Paste, asemanator cu panettone sau cozonacul de la noi.

Sfaturi

Acest cozonac rusesc nu are umplutura, asa cum are cel romanesc. Are in schimb foarte multe fructe uscate care se adauga direct in aluat. Eu am folosit stafide, portocala confiata, ananas si cirese confiate. Puteti pune orice fel de fructe uscate sau confiate. Caisele merg foarte bine, la fel si kiwi sau merisoarele. Daca nu aveti forme de hartie, puteti folosi tavi pentru tort. Le tapetati bine cu hartie de copt astfel incat sa aiba peretii mai inalti. Se poate folosi la fel de bine chiar si o cratita tapetata. Lasati cozonacul sa dospeasca bine in forme inainte de a-l pune la cuptor. Apoi trebuie sa se raceasca inainte de a-l glazura. Savurati-l atunci cand glazura s-a intarit.

Secretul aluatului de cozonac pufos si bine crescut sta in ingredientele de calitate pe care le tin la temperatura camerei timp de minim 1 ora inainte sa ii pregatesc. Folosesc lapte gras si unt gras.

Laptele trebuie sa fie caldut, caci daca este fierbinte poate distruge drojdia, iar daca este prea rece aluat nu dospeste frumos si nu creste.

Kulich se afla undeva la granita dintre paine si desert, semanand cu aluatul de cozonac. Reteta de baza cunoaste imbunatatiri de la familie la familie, insa peste tot contine de obicei nuci, stafide si coaja de portocale confiate.

Toti cunosc painea aceasta dulce cilindrica care se imparte simbolic tuturor celor din casa dupa ce a fost binecuvantata de preot.

Rusii au si binecunoscuta paskha. La ei este de fapt un desert de branza dulce, fara aluat, care se combina de cele mai multe ori cu o felie de kulich!

Daca v-a placut reteta de astazi, cozonac rusesc, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close