Cozonac japonez cu lapte
Ingrediente
Pentru Tangzhong
- 25 g faina
- 150 g lapte
Pentru cozonac
- 550 g faina
- 10 g sare
- 30 g zahar
- 7 g drojdie uscata
- 1 ou mare
- 220 g lapte gras
- 50 g unt sarat, topit
Pentru uns
- 1 ou batut cu o lingura de apa
- 25 g unt nesarat, topit
Mod de preparare
- Incepeti mai intai cu Tangzhong. Intr-o oala amesteca laptele si faina, si da la fiert pana cad se creeaza o budinca moale, cu temperatura de 65 grade Celsius.
- Intr-un castron mare amesteca toate ingredientele solide.
- In alt castron amesteca toate ingredientele lichide. (tangzhong, laptele rece, untul topit)
- Combina cele doua categorii de ingrediente, adauga oul si incepi sa amesteci usor cu mana pentru a le lega.
- Cand coca aproape s-a format, se transfera pe blatul de lucru pudrat cu putina faina.
- Mai pudreaza faina, putin cate putin, pana cand coca nu se mai lipeste de maini.
- Nu exagera cu faina, altfel nu veti mai obtine un cozonac pufos. Tine minte, aluatul nu trebuie sa se mai lipeasca de maini.
- Imparte aluatul in 4-5 parti egale (in functie de tava pe care o veti folosi - una de chec de exemplu).
- Da forma unei mingii fiecarei bucati de aluat.
- Intinde cu un sucitor aluatul, intr-o forma ovala.
- Ruleaza aluatul ca pe cornulete.
- Intinde din nou ruloul intr-o forma ovala.
- Ruleaza pentru ultima oara ovalul.
- Aseaza ruloul in tava de cozonac si acopera tava cu folie de plastic.
- Repeta procesul cu restul de mingiute de aluat.
- Lasa la crescut, la cald, cam 30 de minute. Tava trebuie sa ramana acoperita cu folie de plastic.
- Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Cu o pesnsula unge suprafata cozonacului cu ou.
- Dati cozonacul la cuptor pentru 35 de minute sau pana cand interiorul acestuia ajunge la o temperatura de 95 de grade Celsius.
- Scoate cozonacul de la cuptor si pune-l la racit pe un gratar.
- Unge cozonacul cat inca este cald cu unt topit, pe toate partile.
- Lasa-l la racit apoi serviti.
- Pofta buna!
Cozonac japonez cu lapte, foarte pufos, perfect pentru orice mic dejun sau pentru cand ai gusta ceva dulce. Acest cozonac ramane pufos pana la o saptamana datorita metodei TANGZHONG. Nu in ultimul rand, nu ai nevoie de alte aparaturi pentru prepararea aluatului, se face foarte simplu si repede cu mana. Aveti insa grija la cantitatea de faina pe care o adaugati atunci cand framantati. Puneti putin cate putin pana cand ajungeti la textura dorita. Daca puneti prea multa faina, se va intari.
Cozonacul se pastreaza bine intr-o punga de hartie, acoperita cu o punga de plastic.
Japonezii nu sunt în mod tradițional mâncători de pâine, cornuri etc. Insa, incepand cu secolul XX, japonezii s-au dovedit a fi maeștri în a se inspira și a adapta tendințele alimentare din întreaga lume. Au adus retete minunate pe care le indragim la maxim.
Ce este TANGZHONG ?
TANGZHONG este o descoperire culinara chinezeasca. Se fierbe un amestec de făină și apă sau lapte, până când amidonul din făină se gelatinizează. Asta face din tangzhong un ingredient aproape magic pentru pâinea sau cozonacul tau. Ajută atât la textura cât și la umiditatea din interiorul produsului.
Daca ti-a placut reteta noastra de astazi, Cozonac japonez cu lapte, si doresti sa ne sustii, urmareste-ne paginile de Facebook si Instagram sau aboneaza-te la Newsletter-ul nostru.