Cozonac de post fara framantare

224

Cozonac de post fara framantare

Preparare20 mins
Timp de gătire1 hr
Timp total1 hr 20 mins
Fel de mâncare: de post, desert, vegan
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: cozonac cu cacao, cozonac cu nuca, cozonac cu rahat, cozonac cu stafide, cozonac de post, cozonac fara framantare, desert, desert de post, desert vegan

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

Pentru aluat

  • 550 g faina 000, cernuta
  • 320 ml suc de portocale
  • 10 g drojdie uscata
  • 50 ml ulei
  • 100 g zahar
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • 8 g sare

Umplutura

  • 130 g nuca
  • 50 g zahar
  • 15 g cacao, cernuta
  • 1 plic zahar vanilat
  • putina sare
  • 100 g gem de portocale (sau gem la alegere)
  • rahat (optional)

Mod de preparare

  • Puneti sucul de portocale intr-un castron, adaugati zaharul, zaharul vanilat si drojdia. Amestecati si lasati 5 minute.
  • Intr-un castron mare puneti faina cernuta .
  • Peste faina pune sarea, coaja rasa de portocala si lamaie.
  • Adauga maiaua (sucul de portocala cu drojdie si zahar) si amesteca cu o lingura de lemn.
  • Pune 30 de ml ulei si amesteca. Pastreaza restul de ulei pentru mai tarziu.
  • Amesteca cu o lingura sau cu mana. Mai adauga faina daca este nevoie.
  • Formeaza o bila din aluat, stropeste-o cu restul de ulei, acopera cu folie alimentara si da-l la frigider cateva ore sau peste noapte.
  • Scoate castronul de la frigider si lasa-l la temperatura camerei pentru 1 ora.
  • Intre timp ne ocupam de umplutura. Intr-un castron pune nuca, cacao, zaharul, zaharul vanilat si sare. Amesteca.
  • Pune gem pana cand vei obtine o umplutura cremoasa si legata.
  • Daca puneti si rahat, acesta se taie cubulete mici si se pudreaza cu zahar pentru a nu se lipi.
  • Pregateste masa de lucru cu putina faina. Imparte aluatul in doua parti egale.
  • Cu palmele, nu e nevoie de sucitor, intinde aluatul pe masa pentru a forma un dreptunghi lung de 50 cm si lat de 20 cm. ( in functie de tava de copt)
  • Pune jumatate din cantitatea de umplutura si intinde-o bine peste aluat. Tot acum asezi si bucatelele de rahat daca folosesti.
  • Ruleaza aluatul pe lung, pentru a forma un ssul
  • Repeta procesul si cu a doua jumatate de aluat.
  • Pune o bucata de hartie de copt pe masa. Implateste cele doua suluri de aluat umplut, direct pe hartie. (impletiti de la mijloc spre extremitati)
  • Ridicati hartia si asezati cozonacul in tava. Taiati cu o foarfeca hartia care iese din tava.
  • Ungeti cozonacul cu putina apa calduta, acoperiti tava cu o punga si mai lasati o ora la crescut.
  • Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
  • Mai ungeti o data cozonacul cu apa calduta si presarati zahar.
  • Dati cozonacul la 180 de grade pentru 20 de minute si apoi redu temperatura la 170 de minute si mai lasa cca 40 de minute.
  • Pregatiti rapid un sirop din apa cu zahar si ungeti-l imediat ce asta iese din cuptor. Va prinde un luciu frumos la exterior.
  • Scoateti cozonacul din forma si lasati-l la racit la temperatura camerei.
  • Acum puteti felia si servi.
  • Pofta buna!

Cozonac de post fara framantare, reteta este potrivita si pentru cei care urmeaza o dieta vegana. Un cozonac pufos, aromat si usor de preparat.

Sfaturi!
  •  Tehnica dospirii la rece se poate aplica si la cozonacii clasici. Explicatia este ca dospirea lenta, retardata de frig, este cea mai sanatoasa iar aluatul astfel fermentat este unul deosebit de fin si de pufos.
  • Puteti macina mai multa nuca si presara pe suprafata cozonacului inainte de a-l da la cuptor.
  • Pentru un luciu frumos pregatiti un sirop (la rece) din 100 ml apa cu 2 linguri bune de zahar. Acesta trebuie bine amestecat ca sa se dizolve zaharul. In primele secunde dupa ce ati scos cozonacul din cuptor ungeti-l rapid cu sirop.  Nu trebuie folosit tot siropul ci doar cat este nevoie pentru un strat subtire. Ce fain arata cozonacul dupa ungerea cu sirop! Luceste frumos 🙂
  • Cozonacii se scot imediat din forma ca sa nu transpire si sa devina cleiosi.
  • In prima jumatate de ora de racorire, cozonacii se intorc pe grilaj la fiecare 5 minute de pe o parte pe alta ca sa nu se teseasca.
  • La mana se simte cat e de pufos, tremura cumva cat e cald. Structura lui se va stabiliza prin racire. De aceea nu se taie cozonacii calzi pentru ca li se distruge toata textura.
  • Dupa vreo 30-40 de minute pot fi pusi in picioare si lasati pana la racirea completa care dureaza 2-3 ore. Dupa racirea completa se pot re-aseza in forma in care au fost copti, asternuta cu hartie curata de copt. Cel mai bine stau in forma pentru ca aceasta le ofera sustinere si ii si protejeaza impotriva uscarii. Suprafata trebuie invelita si ea cu hartie de copt si apoi cu prosoape curate de bumbac sau in.
  • Pentru taiere folositi un cutit pentru paine, cu zimti.

Daca v-a placut reteta de astazi, cozonac de post fara framantare, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close