Cozonac cu nutella

386

Cozonac cu nutella

Preparare40 mins
Timp de gătire2 hrs
La frigider1 d
Timp total1 d 2 hrs 40 mins
Fel de mâncare: desert
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: Bakery
Porţii: 4
Calorii: 497kcal

Ingrediente

Pentru aluat

  • 530 g faina
  • 120 ml apa
  • 3 oua
  • 100 g zahar
  • 10 g sare
  • 150 g unt
  • 1 lamaie rasa
  • 20 g drojdie

Pentru crema nutella

  • 130 g ciocolata
  • 120 g unt
  • 50 g zahar pudra
  • 30 g cacao

Pentru uns

  • 80 g apa
  • 80 g zahar

Mod de preparare

  • Amestecăm ingredientele cu robotul de bucătărie şi lăsăm aluatul la dospit în frigider, timp de o zi
  • Topim ciocolata şi untul pe baie de aburi, apoi adăugăm cacao şi zahărul pudră. Întindem aluatul, îl ungem cu amestecul d eciocolată şi îl rulăm
  • Îl tăiem în două pe lungime. Împletim cele două bucăţi, îl punem într-o tavă unsă cu ulei şi-l lăsăm la dospit timp de o oră şi jumătate.
  • Facem sirop din zahăr şi apă.
  • Coacem cozonacul în cuptor,la 200 de grade, timp de 25 de minute, iar la sfărşit, îl ungem cu sirop de zahăr.

Cozonac cu nutella, desertul romanesc traditional. Perfect pentru orice ocazie , fie pentru Pasti, Craciun, sau pur si simplu DUMINCA

Cozonacul  este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui rotundă și înaltă.

Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale.

Cozonac cu nuca si stafide sau cu nutella , pe mesele tuturor romanilor pentru orice ocazie.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close