Cozonac cu nutella
Ingrediente
Pentru aluat
- 530 g faina
- 120 ml apa
- 3 oua
- 100 g zahar
- 10 g sare
- 150 g unt
- 1 lamaie rasa
- 20 g drojdie
Pentru crema nutella
- 130 g ciocolata
- 120 g unt
- 50 g zahar pudra
- 30 g cacao
Pentru uns
- 80 g apa
- 80 g zahar
Mod de preparare
- Amestecăm ingredientele cu robotul de bucătărie şi lăsăm aluatul la dospit în frigider, timp de o zi
- Topim ciocolata şi untul pe baie de aburi, apoi adăugăm cacao şi zahărul pudră. Întindem aluatul, îl ungem cu amestecul d eciocolată şi îl rulăm
- Îl tăiem în două pe lungime. Împletim cele două bucăţi, îl punem într-o tavă unsă cu ulei şi-l lăsăm la dospit timp de o oră şi jumătate.
- Facem sirop din zahăr şi apă.
- Coacem cozonacul în cuptor,la 200 de grade, timp de 25 de minute, iar la sfărşit, îl ungem cu sirop de zahăr.
Cozonac cu nutella, desertul romanesc traditional. Perfect pentru orice ocazie , fie pentru Pasti, Craciun, sau pur si simplu DUMINCA
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească și bulgărească (bulgară kozunak), fiind în mod tradițional gătită de Paște sau de Craciun. O prăjitură asemănătoare este Panettone, care este gătit de Crăciun în Italia în regiunea Lombardia. Diferența cea mai vizibilă fiind forma lui rotundă și înaltă.
Un alt echivalent al cozonacului este și Colomba Pasquale, o prăjitură specifică Sfintelor Sărbători de Paști în Italia. Consistența seamănă mult cu cea a panettone-lui dar este diferit de acesta prin formă și prin glazura crocantă de migdale.
Cozonac cu nuca si stafide sau cu nutella , pe mesele tuturor romanilor pentru orice ocazie.