Cornulete fragede cu nuca si gem
Echipament
- Cuptor
Ingrediente
Pentru aluat
- 500 g faina
- 200 g unt rece
- 100 g smantana
- 4 galbenusuri
- 2 pliculete zahar vanilat
- un praf de sare
- 10 g drojdie
- 50 ml lapte caldut
- 1 lingura zahar
Pentru umplutura
- 2 albusuri
- 2 linguri zahar
- 100 g nuca macinata
- 1 lingurita esenta de rom
- 100 g crema de ciocolata, magiun, rahat (ce umplutura va place)
decor
- 100 g zahar pudra
Mod de preparare
- Intr-un bol punem laptele caldut, drojdia si zaharul, amestecam si lasam cam 5 minute pana se umfla putin drojdia.
- In acest timp, punem intr-un vas faina si untul taiat cubulete si incepem sa integram untul in faina pana are textura nisipului ud.
- Adaugam amestecul de lapte, drojdie si zahar, galbenusurile, zaharul vanilat si smantana, in bolul cu faina si unt.
- Incepem sa framantam putin, acum adaugam si praful de sare.
- Framantam doar pana sunt omogenizate toate ingredientele, formand o bila de aluat. Lasam aluatul la odihnit pentru 20-30 de minute.
- In acest timp ne ocupam de umplutura. Albusurile le batem spuma impreuna cu zaharul.
- Cand spuma devine tare si lucioasa, adaugam nuca macinata si esenta de rom, incorporandu-le cu spatula.
- Incalzim cuptorul la 180 de grade, caldura sus-jos+ventilatie.
- Rasturnam aluatul pe masa de lucru presarata cu putina faina.
- Luam o bucata din aluat, o intindem bine cu sucitorul.
- Pentru forma aluatului, se pune peste aluatul intins, o farfurie cu fata in jos, peste aluat. Taiem cu cutitul margimile ce depasesc farfuria. Indepartam farfuria si taiem cercul in 12 parti egale. Astfel veti obtine 12 triunghiuri.
- La marginea fiecarui triunghi, punem cate o lingurita plina de umplutura (albus cu nuca si esenta de rom sau crema de ciocolata, magiun, rahat etc.) si incepem sa rulam spre interior, formand cornuletele.
- Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le dam la cuptor pentru 10-15 minute sau pana cand se rumenesc usor.
- Dupa ce le scoatem din coptor, le trecem prin zahar pudra .
- Pofta buna!
Cornulete fragede cu nuca si gem, din aluat fraged cu unt si smantana, care se fragezesc pe zi ce trece. Un desert romanesc gustos si usor de preparat.
Sfaturi utile pentru a pregati cornulete fragede
Cornuletele de casa pot fi preparate cu usurinta de orice gospodina. Insa, pentru a avea siguranta ca vei obtine mereu cornulete fragede si delicioase, iata cateva sfaturi de care sa tii cont:
- Foloseste intotdeauna unt pentru a pregati aluatul pentru cornuletele de casa – poti opta si pentru untura sau margarina pentru a avea un aluat fraged;
- Lasa aluatul sa se dospeasca inainte de a-l folosi si nu il framanta prea mult deoarece cornuletele pot deveni astfel prea tari; e suficient sa framanti aluatul pana cand ingredientele se omogenizeaza;
- Nu pune prea multa umplutura pentru ca aceasta se poate scurge in timpul coacerii; de asemenea, ai grija sa strangi bine capetele atunci cand rulezi cornuletele;
- Daca faci cornulete cu gem, nu folosi unul prea lichid, deoarece se va scurge in timpul coacerii;
- Cuptorul trebuie sa fie intotdeauna preincalzit inainte de a coace cornuletele de casa;
- Presara zaharul pudra peste cornulete cat timp acestea sunt calde; daca se racesc, zaharul pudra nu se va mai lipi de ele.
Asadar, cornuletele de casa sunt intotdeauna un desert potrivit pentru intreaga familie. Poti folosi orice tip de umplutura doresti si, nu in ultimul rand, tine cont de sfaturile de mai sus pentru a obtine cornulete fragede cu nuca.