Cordon Bleu

346

 

Cordon Bleu

Preparare30 mins
Timp de gătire20 mins
La frigider1 hr
Timp total1 hr 50 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Elvetiana
Cuvânt cheie: cina, cordon bleu, mancare pranz, pui cu sunca si cascaval, reteta elvetiana, reteta internationala
Porţii: 4

Ingrediente

Cordon Bleu

  • 4 piepti de pui fara os si piele
  • 4 felii jambon sau sunca presata
  • 4 felii branza emmentaler
  • 60 g faina
  • 2 oua batute
  • 130 g pesmet
  •  sare si piper dupa gust
  • ulei pentru prajit

Sos Dijon

  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • 350 ml lapte
  • 45 g mustar Dijon
  • 50 g parmezan ras
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Cordon Bleu

  • Pieptul de pui se bate ca pe snitzel pana se subtiaza. Se condimenteaza cu sare si piper.
  • Pieptul de pui se pune pe o folie de bucatarie. Peste carne asezati cascaval si jambon. In functie de cat de mare este pieptul de pui, s-ar putea sa mai trebuiasca sa completati cu cascava.
  • Odata asezate, pieptul de pui se ruleaza si se infasoara in folie.
  • Pregatiti toate rulourile, apoi se da la frigider cel putin 30 de minute, pana la o ora.
  • In 3 castroane separate, puneti faina, oua si pesmet.
  • Scoateti rulourile din frigider si dati-le , pe rand, in faina, ou si pesmet.
  • Intr-o cratita sau tigaie de prajit, incinge-ti uleiul. Uleiul trebuie aproape sa acopere rulourile cand se prajesc.
  • Prajiti rulourile pe ambele parti cat este nevoie. (aprox. 5 minute pe fiecare parte sau pana cand interiorul ruloului ajunge la temperatura de 75 grade Celsius)

Sosul

  • Intr-o tigaie topim untul la foc mediu. Adauga faina, se amesteca bine si se prajeste 1-2 minute.
  • Se toarna incet laptele, amestecand in continuu, pana cand se incorporeaza bine cu faina.
  • Adaugati mustarul si parmezanul.
  • Sosul se da in fiert pana cand se ingroasa, amestecand in continuu. Pune sare daca este nevoie.
  • Cordon bleu se serveste cu sos de mustar deasupra.

Cordon Bleu este este un fel de snitzel umplut cu branza si sunca. Merge extraordinar de bine, alaturi de o salata verde, sos de mustar si cartofi prajiti.

Aceasta reteta este de origine elvetiana. A aparut in anul 1940 si a fost publicata pentru prima oara intr-o carte de bucate, in anul 1949.

Cat despre cum a aparut acest preparat, exista o poveste amuzanta. Se spune ca un grup mare a facut rezervare la un restaurant. Din greseala, un alt grup mare a aparut spunand ca si ei au rezervare pentru seara aceea.

Inapoi in secolul 19, carnea nu era un aliment de care puteai face rost intr-un scurt timp pentru a servi cele doua grupuri de clienti. De aceea, bucatarul a avut geniala idee sa bata bine carnea pentru a o lungi si s-o umple cu sunca si cascaval. Rulourile au fost prajite si in acest fel cele doua grupuri au fost servite.

Patronul restaurantului a fost atat de multumit de bucatar, incat i-a oferit acestuia un cordon bleu , o panglica albastra, pe vremea aceea semnul unui chef excelent.

Se spune ca bucatarul nu a vrut panglica albastra. In schimb si-a dorit ca preparatul lui sa poarta numele de cordon bleu.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close