Coq au vin blanc

618

Coq au vin blanc

Preparare5 minutes
Timp de gătire55 minutes
La marinat (optional)8 hours
Timp total9 hours
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: coq au vin, Coq au vin blanc, fel principal cald, mancare pranz, reteta cu carne, reteta frantuzeasca
Porţii: 6

Ingrediente

  • pulpele superioare si inferioare de la un cocos de casa
  • 2 morcovi taiati rondele
  • 2 cepe tocate
  • frunzele de la o telina, tocate
  • 1 rosie medie, tocata
  • 2 catei usturoi, pisat
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 1 frunza dafin
  • 2 linguri patrunjel tocat
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 5 cani vin alb, sec
  • 1/4 cana coniac
  • 1/4 cana ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite zahar
  • 225 g arpagic
  • 225 g ciuperci taiate felii
  • 150 g felii de bacon
  • 2 linguri unt la temperatura camerei

Mod de preparare

  • Puneti pulpele de cocos intr-un vas mare
  • Peste cocos puneti morcovii, ceapa, frunzele de telina, rosia, usturoiul, cimbru, frunza de dafin, patrunjelul si presara cu piper toate legumele si carnea.
  • Intr-un castron amesteca vinul cu uleiul de masline si coniacul.
  • Toarna mixul de vin in oala cu ingrediente si lasa la marinat peste noapte.
  • Incinge cuptorul la 215 grade Celsius.
  • Topeste intr-o tigaie 3 linguri de unt, la foc mediu.
  • Scoate carnea din vas si prajeste-o pe fiecare parte pana prinde culoarea aurie.
  • Cand ati terminat de prajit carnea, scoateti si legumele si trageti-le si pe acestea in tigaie, 5 minute, pana incep sa se inmoaie.
  • Aseaza carnea intr-o tava adanca, pentru cuptor, pune si legumele peste carne, apoi toarna zeama de marinat.
  • Presara sare si zahar, acopera tava cu folie de aluminiu si las-o la cuptor 20 de minute.
  • Cat timp cocosul este la cuptor, in tigaie prajeste bacon-ul.
  • In grasimea de la bacon prajiti 6-8 minute ciupercile si arpagicul.
  • Cand au trecut cele 20 de minute, scoate tava din cuptor si adauga bacon-ul, ciupercile si arpagicul.
  • Acopera din nou tava si mai bag-o la cuptor 20 de minute.
  • Intr-un castron amesteca 2 lingurite de unt si 1 lingurita faina, pana se formeaza o pasta.
  • Acest rantas se adauga in tava in ultimele 5 minute de coacere.
  • Se lasa la odihnit 10 minute inainte de servire.

Coq au vin blanc sau in traducere cocos in vin alb, este o reteta originara din regiunea Bourgogne din Franta, acum faimoasa in toata lumea.

Lista de ingrediente este lunga dar se prepara foarte usor. Ideal este sa pregatiti reteta cu pasare de casa , ofera preparatului o bunatate aparte.

Unii ar fi tentati sa spuna ca pana la urma e un fel de tocanita din carne de pasare. Ei bine, nu! Coq au vin (initial gatit cu carne de cocos, asa cum ii spune si numele, acum si cu carne de pui) este o mancare tipic frantuzeasca, eleganta, fina, aromata, preparata cu dragoste, o mancare in care modul de pregatire face diferenta.

Ingredientele ce stau la baza retetei sunt carne de pui sau cocos, vin rosu, ceapa, usturoi si ciuperci. Secretul pentru un coq au vin reusit consta in a lasa carnea la marinat in vin, de preferat peste noapte, daca nu puteti, macar 6 ore. In Franta vinul standard pentru coq au vin a devenit vinul de Burgundia. Bineinteles ca il puteti inlocui cu alte tipuri de vin.

O reteta cu istorie

La origine, se pare ca ar fi fost un preparat ţaranesc, unul dintre cele mai vechi ale bucatariei franceze. Exista legende despre o mancare asemanatoare inca de pe vremea galilor.  Initial se foloseau cocosi, a caror carne tare si fibroasa se putea gati doar prin brezare. Pentru prima data, o reteta asemanatoare a fost postata intr-o carte din 1864. Indiferent de data la care aceasta reteta de coq au vin blanc a fost pregatita pentru prima data, rezultatul este delicios si plin de savoare. Poate de aceea ajungand sa se bucure de succes si in tara noastra. Se pare ca a ajuns sa fie una din cele mai cautate pe internet, cu nume cel putin ciudate, cum ar fi ”cocovan” sau ”coco van”.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close