Conopida cu branzeturi la cuptor

517

Conopida cu branzeturi la cuptor

Preparare20 minutes
Timp de gătire40 minutes
Timp total1 hour
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: bacon, branza cheddar, Conopida cu branzeturi la cuptor, legume la cuptor, parmezan, reteta pranz
Porţii: 8
Calorii: 336kcal

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 800 g flori de conopida, fierte
  • 3 linguri unt
  • 1 lingura usturoi pisat
  • 3 linguri faina
  • 500 ml smantana lichida de gatit
  • sare si piper dupa gust
  • 65 g parmezan, razuit
  • 320 g branza cheddar, razuita
  • 8 felii bacon, prafit si tocat
  • 2 cepe verzi, tocate
  • ulei pentru uns

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 190 grade Celsius. Unge vasul, pe care-l vei baga la cuptor, cu ulei.
  • Intr-o tigaie incapatoare, topeste untul la foc mediu. Pune usturoiul si prajeste-l 30 de secunde.
  • Pune si faina in tigaie si amesteca constant timp de 1 minut.
  • Adauga putin cate putin, smantana lichida, amestecand in continuu. Condimenteaza cu sare si piper si lasa la fiert.
  • Se fierbe 4-5 minute, pana cand sosul s-a ingrosat, apoi se adauga parmezanul si 200 g branza cheddar.
  • Pune conopida si amestec-o bine in sos. Adauga si bucatelele de bacon si ceapa.
  • Transfera conopida cu sos in vasul pregatit pentru cuptor. Branza cheddar ramasa, se presara deasupra.
  • Da vasul la cuptor 25-30 de minute sau pana cand branza s-a topit complet.
  • Cand este gata, se scoate de la cuptor si se lasa la odihnit cateva minute.
  • Optional, presarati bacon si ceapa verde, apoi sunteti gata de servit.

Conopida cu branzeturi la cuptor, este o reteta ieftina, usora si savuroasa. Mixul de branzeturi si smantana, fac acest preparat foarte cremos.

Conopida este o leguma inrudita cu brocoli si varza. Se foloseste des in preparatele culinare, datorita gustului usor dulce. Este delicioasa si sub forma de piure, supa crema sau smoothie, si este tolerata inclusiv de copii si batrani.

Reteta pe care v-am prezentat-o, conopida cu branzeturi la cuptor, este perfecta pentru cei care nu sunt prieteni cu legumele la cuptor. Datorita mixului de branza si a smantanii, gustul conopidei se schimba total. Bineinteles, reteta o poti adapta in functie de preferintele familiei tale. Poti inlocui conopida cu brocoli, cartofi, sau mix de legume.

Partea comestibila a conopidei o reprezinta mugurii tineri de flori. Acestia sunt acoperiti de mai multe straturi de frunze. Atunci cand cumperi conopida, verifica sa nu fie moale sau galbena la suprafata si sa nu aiba pete maronii. Alege conopida cu cele mai multe frunze proaspete si verzi. Conopida îngalbenita este veche si nu mai are gust bun. Florile trebuie sa fie lipite intre ele, nu despartite sau vestejite.

Ca sa te asiguri ca insectele sau pesticidele daunatoare sunt eliminate, pune conopida intr-un recipient cu apa rece si sare, timp de aproximativ 15 minute.

Esential este sa stii cat de mult sa o gatesti, ca sa nu ii pierzi toate calitatile . Cel mai sanatos mod de a o gati, daca vrei sa ii pastrezi toti nutrientii, este sa o prepari la aburi. Buchetele de conopida de aceeasi marime pot fi gatite la abur timp de 6 minute. Daca vrei sa pastrezi textura ferma a conopidei, poti sa o prepari la cuptor.

Conopida se muleaza perfect cu o mulțime de arome, asa ca felurile de mancare in care poti sa o incluzi sunt variate.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close