Condiment jamaican Jerk
Echipament
- Borcan cu capac
Ingrediente
- 1 lingurra usturoi pudra
- 2 lingurite ceapa pudra
- 2 lingurite piper
- 1 lingurita paprika dulce
- 1 lingurita paprika afumata
- 3/4 lingurita all spice
- 1/2 lingurita ghimbir pudra
- 1/2 lingurita scortisoata
- 1/2 lingurita nucsoara
- 2 lingurite zahar brun
- 1/2 lingurita fulgi de chilli
- 2 lingurite patrunjel usct
- 1 lingurita cimbru uscat
Mod de preparare
- Amestecati toate ingredientele si pastrati-le intr-un borcan inchis ermetic.
- Se pastreaza la loc uscat si ferit de lumina.
Condiment jamaican Jerk, secretul fabulos al preparatelor jamaicane. Perfect pentru carnea de pui, porc, vita, dar chiar si peste. Se pastreaza la loc uscat si ferit de lumina pana la 6 luni.
Putine sunt bucatariile lumii caracterizate de influente atat de diverse si provenind din locuri atat de îndepartate, asa cum este cea jamaicana. Indienii arawak si caraibi, spaniolii, francezii, portughezii, britanicii, olandezii, africanii, chinezii si indienii, popoare ce provin din nu mai putin de 4 continente, si-au unit resursele si imaginatia pentru a fauri o gastronomie absolut deosebita: interesanta, surprinzatoare, aromata, delicioasa si foarte echilibrata nutritional.
Jamaica reuseste sa fie nu doar un paradis pentru turisti, ci si pentru pasionatii de gastronomie.
Indienii taino au preluat de la ei metoda de a asezona carnea cu ienibahar, ardei iute si sare; aceasta mixtura, care actiona si ca mijloc de conservare a carnii, este stramosul renumitului „jerk” jamaican.
Unii spun ca „jerk” provine din cuvantul „charqui”, din limba indienilor quechua, preluat de spanioli ca atare si transformat de englezi în „jerky”. Charqui denumea carnea sarata, condimentata si uscata. O alta posibila etimologie a jerk-ului este una provenita de la verbul „to jerk”. Cuvant ce denumeste actiunea de a întepa sau cresta carnea, pentru a o „împana” cu mirodenii.
Jerk-ul era folosit, deci, la marinarea carnii si pestelui, dupa care acestea erau fripte pe un barbacoa.
Daca v-a placut reteta de astazi, Chec cu legume si nuci, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.