Compot de mere – reteta rapida si fara conservanti. O bunatate atat cald cat si rece. Compotul de mere este un desert cu multe amintiri placute.
Chiar daca sunteti incepator in bucatareala, cu aceasta reteta nu aveti cum sa gresiti. Iar daca vrei sa experimentezi mai mult, te poti juca si mai mult cu aromele. Poti pune portocala in loc de lamaie, cuisoare, anason, etc. In functie de cum arata sau de preferinte, poti curata coaja merelor sau nu. Pentru un rezultat mai acrisor, nu o indeparta. Cel putin mie imi place contrastul de mar acrisor si zeama dulce/aromata.
Marul este un fruct usor accesibil si ieftin pe tot parcursul anului. Asa ca ai toate motivele sa incerci sa prepari acest compot pentru familia ta. Vara merge foarte bine rece de la frigider pentru a ne racori, si iarna caldut pentru a ne incalzi.
Incearca sa tii cont atunci cand pregatesti merele sa le tai cu o marime egala. Astfel ele vor fierbe in acelasi timp si nu o sa te trezesti cu piure de mere. Verifica la 10 minute dupa fierbere daca au inceput sa se inmoaie. Timpul de fierbere mai difera si in functie de soiul merelor, asa ca cel mai bine este sa gustati.
Daca nu vrei sa folosesti foarte mult zahar, poti adauga treptat cate o lingura. Asa va iesi un compot exact pe gustul tau. Daca merele sunt dulci puteti sa nici nu puneti zahar. Pentru o varianta mai sanatoasa, inlocuieste zaharul cu indulcitor.
Compot de mere - reteta rapida si fara conservanti.
Ingrediente
- 1 kg mere
- 150 g zahar
- 1 l apa
- 1-2 felii lamaie
- scortisoara pudra sau baton
- 1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
- Spalati, indepartati cotorul merelor si taiati-le cubulete sau felii, cu o marime aproximativ egala. Daca vrei le poti curata de coaja, nu e obligatoriu.
- Pune bucatelele taiate in apa cu lamaie ca sa nu oxideze.
- Într-o oala puneti merele, zahărul, apa, lămâia și mirodeniile. Dacă merele sunt dulci puteți să nici nu mai puneți zahăr.
- Fierbeti merele aproximativ 10-15 minute, in functie de marimea lor. Cand merele sunt moi, compotul este gata. Merele nu trebuie să fie terci și nici lichidul nu trebuie să fie tulbure, ci transparent.
- Daca vreti sa-l pastrati pentru iarna, il puteti pune in borcane pe care apoi sa le inchideti ermetic si sa le sterilizati
- Se serveste cald sau rece!
- Enjoy!
Daca v-a placut reteta de astazi, Compot de mere – reteta rapida, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.