Coliva traditionala din grau, frumos decorata pentru Biserica. Nu ai nevoie decat de cateva ingrediente simple si ieftine pentru un rezultat minunat. Daca vreti sa o decorati in cruce, puteti desena sau printa un desen de pe net si sa-l decupati.
A iesit perfect! Legata, cremoasa, dulce si aromata. Oricand ii puteti corecta gustul si aromele adaugand mai mult zahar sau coaja de lamaie, esenta de rom etc. Nimic nu e fix.
NU adaugati apa in timpul fierberii! Daca totusi credeti ca este nevoie puteti completa cu putina apa clocotita, incalzita separat.
Veti observa ca NU am pus zahar la fiert. Da, asa am invatat eu in familia mea ca se face coliva. Unele retete indica adaugarea zaharului in timpul fierberii insa treaba asta va va incurca foarte mult: acesta se lichefiaza brusc si trebuie apoi scazut si fiert in nestire. In plus, sansele de ardere (prindere de oala) cresc de 100 de ori! Puteti inlocui zaharul cu mierea. Cu miere se lucreaza mai greu pentru ca este foarte lipicioasa. O singura data am facut coliva cu miere si va spun ca nu e usor de lucrat cu ea. Parca si coliva iese cumva mai lichida. Mierea se adauga a doua zi, peste arpacasul rece.
Cum se monteaza si se decoreaza coliva
Coliva pentru preot se aranjeaza pe platouri plate sau un castroane mai adanci. Depinde de zona si de traditiile locale. Cu castroanele e mai simplu pentru ca aveti de nivelat doar suprafata colivei, dandu-i o forma usor bombata. Daca alegeti tavi plate sau platouri este bine sa alegeti mai intai un cerc metalic cu clama (de la o forma de tort – as zice ca unul de 20 cm diametru ar fi ok pentru o coliva de 2 kg iar unul de 18 cm pentru una de 1,3-1,5 kg).
Pe platoul gol am pus mai intai cercul (fara fund) si am asezat coliva in el. Am apasat-o bine cu spatula si am nivelat-o la suprafata. Inaltimea ei poate fi intre 4-6 cm. Apoi am trecut lama subtire a unui cutit pe marginea formei, am desfacut clama si am ridicat cu usurinta inelul.
Ramane la latitudinea fiecaruia cum isi decoreaza coliva insa ar fi bine sa pastram decenta. Mi se par deplasate decorurile din bomboane colorate tipator (roz, verde, rosu, galben etc).
Dincolo de semnificatia religioasa, graul fiert si indulcit reprezinta si un desert autentic de post. Simplu, gustos si hranitor. Asta ca sa revenim un pic cu picioarele pe Pamant intr-o epoca nebuna in care lumea „tine post” cu savarine facute cu frisca artificiala sau cu torturi „cu ciocolata de post”.
Cu 2-3 linguri de grau fiert si un pic de miere poti trece mai usor prin zilele restrictive ale postului.
Coliva traditionala din grau
Ingrediente
- 300 g arpacas din grau
- 1 l apa
- coaja rasa de la o lamaie
- 200 g zahar
- 3 linguri extract de vanilie
- 100 g nuca tocata la cutit
- 50 g stafide inmuiate in rom
- 1/2 lingurita sare
- pentru decor: cacao, fulgi de cocos, zahar pudra, bombonele, nuci etc, la alegere
Mod de preparare
- Arpacasul se spala in mai multe ape pana cand aceasta ramane limpede si curata.
- Intr-o oala cu fundul gros, puneti arpacasul si 1 l de apa, apoi dati la foc mediu.
- Cand incepe sa fiarba, apa va face spuma la suprafata, indepartati-o.
- Reduceti flacara focului, acoperiti cu un capac si lasati la fiert. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se prinda. Lasati 40-45 de minute sau pana cand lichidul este absorbit.
- Adaugati zaharul, amestecati si mai lasati 2 minute la fiert, amestecand in continuu.
- Opriti focul si lasati graul sa se raceasca bine. Minim 3 ore, cel mai bine peste noapte. In acest mod boabele vor absorbi pana la ultima picatura de lichid si se vor umfla frumos.
- Puneti arpacasul intr-un castron mare, puneti coaja rasa de la o lamaie, vanilia, stafidele si nuca taiata. Amestecati bine
- Coliva e gata. Se aseaza pe un platou mare si se decoreaza cu ingrediente la alegere.
Daca v-a placut reteta de astazi, Gem de struguri fara conservanti, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.