Coaste in stil Texan

145

Coaste in stil Texan

Timp de gătire3 mins
Timp total3 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Americana
Cuvânt cheie: coaste de porc, reteta coaste, reteta de weekend, reteta simpla, salata de cruditati, sos barbeque, sos bbq
Porţii: 10

Ingrediente

Pentru coaste

  • 20 g sare de mare
  • 20 g piper proaspat macinat
  • 3 lingurite usturoi pudra
  • 3 lingurite ceapa pudra
  • 2 lingurite si jumatate paprika afumata
  • 1,5 kg coaste de porc

Pentru sosul BBQ

  • 1 ceapa tocata fin
  • 1 ardei gras verde, tocat
  • 2 tulpini de telina, tocate
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 ardei chilli verde, tocat
  • 1/2 lamaie feliata
  • 900 g ketchup
  • 110 g zahar brun
  • 110 g sos Worcester
  • 1/2 lingura paprika afumata

Pentru salata de cruditati

  • 300 g varza alba tocata
  • 200 g morcovi razuiti
  • 1 lingura otet (sau mai mult daca doriti)
  • 225 g maioneza
  • sare si piper dupa gust
  • 1/4 lingura zahar

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune coastele intr-o oala mare pe care o vei da la cuptor. Puteti taia coastele pentru a le aseza bine.
  • Intr-un castron mic amesteca sare, puper, usturoi pudra, ceapa granulata si paprika.
  • Toarna acest mix de condimente peste coaste si freaca-le.
  • Adauga apa peste coaste pentru a fi bine acoperite.
  • Acopera oala cu 2 straturi de folie de aluminiu.
  • Dati la cuptor pentru 3 ore.
  • Intre timp facem sosul BBQ. Pune ceapa, ardeiul verde si telina intr-o oala incapatoare.
  • Adauga apa in oala cat sa acoperiti legumele si dati la fiert 30 de minute.
  • Pune usturoiul si mai lasa la fiert 30 de minute. Amesteca ocazional.
  • Opreste focul, lasa la racit putin si cu un blender paseaza bine legumele.
  • Adauga si restul de ingrediente pentru sos si 85 de ml apa. (cu exceptia feliilor de lamaie)
  • Mixeaza din nou totul foarte bine.
  • Puneti feliile de lamaie in sos si dati oala din nou la fiert pentru o ora si jumatate sau pana cand sosul a scazut si s-a ingrosat.
  • Scoateti feliile de lamaie din sos si aruncati-le.
  • Intr-un castron mare amesteca bine toate ingredientele pentru salata. Dati la frigider pentri 1 ora.
  • Incingeti gratarul din curte sau cel de bucatarie.
  • Scoateti coastele din cuptor si ungeti-le bine cu sos BBQ.
  • Frigeti coastele pe gratar, dupa plac, si ungeti-le din cand in cand cu sos.
  • Serviti coastele cu salata de cruditati si extra sos.
  • Pofta buna!

Coaste in stil Texan cu salata de cruditati si sos barbeque. Se serveste neaparat alaturi de o bere rece. Timpul de gatire poate fi mare dar merita toata asteptarea. Este bineinteles o reteta pentru un weekend in familie sau cu prietenii. Daca vrei sa scurtezi timpul de stat la bucatarie, poti cumpara sosul din comert. Nu va avea acelasi rezultat dar nici rau nu va fi.

Am aici o alta varianta de sos BBQ, una simpla in doar 10 minute.

BBQ-ul la americani

M-am gandit sa facem o paralela intre cele doua stiluri de gatit la gratar pentru a intelege ca e pacat sa ne limitam la mici, ceafa si carnati, cand posibilitatile de a gati la gratar sunt  infinite si mai mult decat atat, delicioase: gratarul la romani si BBQ-ul la americani. Majoritatea dintre ei au un barbecue in curte,  iar timpul alaturi de familie si prieteni si-l petrec cel mai des in jurul lui. Este un stil de viata. In schimb, noi romanii, de cele mai multe ori facem gratar doar cand sarbatorim ceva sau, rareori, la iarba-verde.

Americanii au dezvoltat o intreaga traditie si se intrec in a gati bucati mari si suculente de carne.  Stau pe grill la afumat cu lemne de esente aromate. Carnuri si legume care inoata in tot felul de sosuri delicioase, sau care au fost marinate cu o zi doua inainte, sau care au fost umplute cu tot felul de minunatii delicioase. Cu cat bucatile de carne sunt mai mari cu atat mai bine. Si cu cat stau mai mult pe gratar, la foc cat mai mic, cu atat mai bun va fi rezultatul. Si bineinteles, mai apreciat bucatarul. Tind sa le dau dreptate. Am incercat si eu cateva din retetele lor si nici gand sa ma mai intorc la feliutele de ceafa de porc pe care le pregateam rapid.

Noi investim foarte putin intr-un gratar de calitate, iar americanii nu fac rabat atunci cand vine vorba de un grill de ultima generatie. Un gratar adevarat are capac, termometru etc.

Sper ca v-am facut pofta sa experimentati retete noi si sa gatiti retete noi, pentru a va bucura de cat mai multe experiente frumoase in jurul gratarului impreuna cu cei dragi voua.

Daca v-a placut reteta de astazi, coaste in stil Texan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close