Clatite frantuzesti Suzette in sos de portocale
Ingrediente
Pentru aluatul de clatite
- 250 ml lapte
- 50 ml bere lager (bere de fermentare joasa)
- 100 g ou
- 110 g faina
- 25 g unt
- 15 g zahar
- 1 g sare
- 25 ml lichior de portocale
Pentru sosul de portocale
- 140 g zahar
- 5 g coaja rasa de portocala
- 3 g coaja rasa de lamaie
- 200 ml suc de portocale
- 20 ml suc de lamaie
- 135 g unt
- 35 ml lichior de portocale
Mod de preparare
- Amesteca faina cu zaharul si sarea.
- Adauga ouale, pe rand, incorporand bine
- Toarna treptat berea si laptele si incorporeaza-le in aluat.
- Adauga untul topit si lichiorul. Daca e posibil, este bine sa lasi aluatul sa stea la rece, in frigider, peste noapte.
- Prajeste clatitele intr-o tigaie unsa cu putin unt si impatureste-le de dau ori, astfel incat sa arate ca un sfert de clatita.
- Caramelizeaza zaharul intr-o tigaie.
- Adauga coaja rasa de citrice si sucul de lamaie combinat cu cel de portocala. Lasa sosul sa se reduca.
- Da focul mic, adauga untul si amesteca pana cand se topeste.
- Adauga 4 clatite in tigaie acoperindu-le cu sos.
- Toarna lichiorul si flambeaza, continund sa acoperi cu sos clatitele, folosind o lingura. Lasa-le 2 minute in sos. (flambatul este optional)
- Scoate-le pe o farfurie cu cateva linguri de sos si serveste-le imediat.
- Pofta buna!
Clatite frantuzesti Suzette in sos de portocale sau acele clatite care au fascinat toti bucatarii de-a lungul timpului.
Despre originea retetei
Ca de obicei, inainte de prepara un fel clasic (renumit) m-am documentat temeinic cu privire la originile lui, ingrediente, tehnica de preparare etc. Am cercetat Larousse Gastronomique, L’Académie du Goût, L’Atelier des Chefs si Meilleur du Chef. Se pare ca nu exista o „reteta originala” de crêpes Suzette. Sunt acceptate mai multe variante: cu zahar cubic frecat de coaja portocalelor, cu zahar tos aromatizat cu coji rase de citrice, cu zahar ars (caramelizat) etc. Toate retetele prevad lichiorul de portocale: Grand Marnier, Cointreau, Curaçao, Triple Sec, Marie Brizard etc. Bineinteles ca nu se alege Curaçao albastru pentru aceasta reteta ci versiunile lui oranj, rosu sau ambra. In unele retete sosul se flambeaza, in altele nu.
Si originile acestor crepes Suzette sunt disputate fiind situate in jurul anului 1890 insa avand paternitati diferite: Auguste Escoffier, Louis Auguste Paillard, Henri Charpentier sau M. Joseph. Mai multe puteti citi aici.
Din cantitatile de mai sus rezulta 12 clatite cu portocale sau Crêpes Suzette – adica cca. 4-6 portii. Puteti multiplica ingredientele in functie de nevoi. Se servesc calde, pe farfurii individuale. Se pot decora cu fasii subtiri de coaja confiata de portocale. Sunt de o finete rara!
Daca v-a placut reteta de astazi, clatite frantuzesti Suzette in sos de portocale, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.