Ciulama de ciuperci cu pui

177

Ciulama de ciuperci cu pui

Preparare30 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: ciulama cu pui, Ciulama de ciuperci cu pui, ciuperci cu sos, piept de pui cu sos, pui cu ciuperci, reteta ciulama, reteta cu pui
Porţii: 2

Ingrediente

  • 2 piepti de pui
  • 400 ml supa de pui
  • 400 g ciuperci
  • 1.5 linguri faina
  • 50 g unt
  • ulei
  •  sare si piper dupa gust
  • 50 g gorgonzola

Mod de preparare

  • Tăiați pieptul de pui în cuburi și ciupercile în bucăți mărișoare.
  • Puneți într-o cratiță la foc mediu untul și puțin ulei. Acesta se pune ca să nu se ardă untul. Când sunt fierbinți puneți puiul și ciupercile, sărați și piperați și gătiți-le până capătă urme de rumenire.
  • Scoateți cu o spumieră puiul și ciupercile lăsând în cratiță grăsimea și dați focul mic.
  • Adăugați făina și amestecați 2-3 minute. Veți obține un rântaș destul de gros.
  • Adăugați treptat supă și amestecați până obțineți o ciulama cremoasă. Aceasta mai trebuie să fiarbă, supravegheat ca să nu se lipească, 5-7 minute.
  • Puneți în ciulama gorgonzola tăiată cuburi și amestecați la foc mic până la deplina omogenizare
  • Puneți la loc în ciulama puiul și ciupercile gustați de sare, râșniți un prag de piper și amestecați.
  • Se serveste cu mamaliga.
  • Pofta buna!

Ciulama de ciuperci cu pui, daca nu ati incercat pana acum, gustul e unul de care va veti indragosti.

Această reteta poate deveni cu ușurință  un fel de mâncare îndrăgit de toată familia. Se pregătește într-un timp scurt și fără efort considerabil astfel, chiar dacă nu ai mult timp la dispoziție, te poți bucura de o masă caldă, gustoasă și hrănitoare.

O porție de ciulama merge de minune cu mămăliguță caldă alături. Este ideală atât pentru prânz, cât și pentru cină. Conține ingrediente proaspete care se combină de minune împreună, iar gustul va fi pe placul tuturor.

Din pacate, aceasta reteta de ciulama de pui a fost distorsionata rau de tot in perioada comunista ajungandu-se (prin cantine) la ingrosarea unei supe chioare cu faina desfacuta in apa… o oroare! Aceea nu se poate numi ciulama!

Unii confunda ciulamaua cu puiul cu smantana. Bineinteles ca cele doua retete sunt complet diferite si nu au nici in clin nici in maneca una cu alta.

Cum fac supa de pui pentru ciulama?

Ca la orice supa de pasare am inceput cu o oala incapatoare in care am pus la fiert carnea (pulpele) in 2 L de apa rece si cu 2 lingurite de sare. La supe nu se acopera oalele cu capac! Cand carnea a inceput sa fiarba am redus flacara de sub oala si am cules spuma care s-a format la suprafata. Etapa aceasta dureaza cam 20 de minute. Apoi am adaugat zarzavaturile taiate in bucati mari (sferturi sau jumatati) si cateva boabe de piper. Am lasat supa de pui sa fiarba incet cam 40 de minute (calculate din momentul in care supa a ajuns din nou la fierbere).

Daca v-a placut reteta de astazi, ciulama de ciuperci cu pui, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close