Ciorbita de vita cu legume

371

Ciorbita de vita cu legume

Preparare30 mins
Timp de gătire2 hrs
Timp total2 hrs 30 mins
Fel de mâncare: fel principal
Cuvânt cheie: briose cu legume, carne de vita, ciorba, ciorbita de vacuta, reteta de supa
Porţii: 7

Ingrediente

  • 900 g carne de vita fara grasime, taiata cubulete
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3 morcovi tocati
  • frunze de telina, tocate
  • 1 ceapa mare
  • 3 linguri paste de rosii
  • 4 catei usturoi, pisati
  • 950 ml stock de vita sau pui
  • 1 lingura sos de soia
  • 2 lingurite sos Worcestershire
  • 2 lingurite rosemarin
  • 2 lingurite cimbru
  •  sare si piper dupa gust
  • 120 g arpacas
  • 3 linguri patrunjel tocat

Mod de preparare

  • Intr-o oala de ciorba incapatoare, puneti o lingura de ulei si prajiti timp de 3 minute carnea. Se condimenteaza cu sare si piper.
  • Odata prajita, se scoate pe o farfurie, iar in oala se prajeste morcovii, frunzele de telina si ceapa, timp de 3 minute. Se mai adauga inca o lingurita de ulei, daca este nevoie.
  • Puneti pasta de rosii si usturoiul si mai prajiti 1 minut.
  • Se adauga acum stock-ul de vita sau pui, sosul de soia si cel de Worcestershire, rosemarin, cimbru sare si piper dupa gust.
  • Carnea se toarna inapoi in oala.
  • Ciorba se da in fiert apoi se reduce focul aragazului si se lasa la fier incet 45-60 de minute.
  • Se pune arpacasul si se mai lasa la fiert in 30-40 de minute.
  • Se presara patrunjelul si se serveste fierbinte.

Ciorbita de vita cu legume o minunatie care-ti va incalzi sufletul in zilele racoroase. Fara indoiala, una dintre preferatele romanilor.

Pentru noi toti, esenta sanatatii era supa. Ea te scapa de gripa, reumatism, toxiinfectii alimentare. O supa de legume sau de pui era o injectie cu anticorpi si vitamine. Ceva-ceva e adevarat, ne-o spun si medicii si nutritionistii. Astfel se explica faptul ca supa si versiunea sa mai concentrata si condimentata, ciorba, sunt, alaturi de alte feluri de mancare, nelipsite din meniul romanilor. De fapt, dupa cum o spun istoricii, istoria supei este, probabil, la fel de veche ca si cea a gatitului.

Pentru ca erau digerate cu usurinta, supele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor inca din Antichitate. De altfel, industria moderna a restaurantelor se bazeaza pe supa. Nu e de mirare ca primele feluri vandute in restaurantele din Parisul secolului al XVIII-lea erau restoratifs, adica recuperatoare, intaritoare.

Ciorba a ajuns pe masa romanilor dintr-un capriciu istoric, fiind fiarta, mai intai, in ceaunele si cazanele trupelor de spahii ale Imperiului Otoman. Era atat de strans legata de imaginea trupelor de militari otomani, ca sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii. Poate si pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau ciorbe de burta sau de berbecuti. In turceste bine-cunoscuta fiertura poarta numele de çorba, cuvant provenit din arabul šorba (šarâb).

Spor la gatit ciorbita de vita cu legume si pofta buna!

 

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close