Ciorba radauteana
Ingrediente
- 1 gaina aprox. 1.5 kg
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 1 ardei gras
- jumate de telina radacina
- 6-8 galbenusuri
- 1 lingura faina
- 400 g smantana grasa
- sare, piper, ardei iute, otet, usturoi, dupa gust
- leustean
Mod de preparare
- Gaina se taie bucati, se spala bine si se pune la fiert in apa cu sare. Cand da in clocot, se aduna spuma de deasupra cu mare grija.
- Se adauga acum in ciorba legumele taiate bucati mari, ca la supa, sare, un ardei iute si 1 lingurita de piper boabe, se lasa sa fiarba, pana se desprinde carnea de pe os.
- Se scot carnea si legumele fierte, se strecoara zeama, sa nu cumva sa ramana osisoare sau boabe de piper.
- Se pune din nou la fiert puiul, si daca mai e nevoie, se mai completeaza cu apa. La 1,5 kilograme de carne de pasare trebuie sa aveti cam 4-5 litri de zeama.
- Se adauga in zeama cam 20 ml de otet si se lasa sa dea in clocot. Galbenusurile se freaca bine cu sare si se lasa deoparte cam 30 de minute, ca sa se intensifice culoarea.
- In galbenusuri se adauga faina (1 lingura rasa) si smantana si se amesteca bine, apoi se adauga putin cate putin, zeama de ciorba clocotita, pana cand se fac in jur de 2 litri de zeama.
- Se toarna totul in zeama, pe foc si se lasa sa fiarba, amestecand atent. Cand da in clocot, se mai lasa 5 minute, apoi se stinge focul. Se presara putin leustean deasupra si usturoi.
- Se serveste fierbinte, cu smantana si ardei iute.
Ciorba radauteana, o ciorba gustoasa si la fel de vestita ca si ciorba de burta, perfecta pentru orice sezon.
Dupa cum ii spune si numele, ciorba radauteana a fost preparata prima data in municipiul Radauti din judetul Suceava prin anii 70. Cea care a inventat acest sortiment de ciorba este Cornelia Dumitrescu. Gospodina a introdus pui in ciorba de burta, la insistențele sotului, care dorea ciorba de burta cu gust de pui. La scurt timp a introdus reteta si in meniul restaurantului in care lucra. Ciorba a fost apreciata chiar si de catre turistii straini, care au si cerut reteta. Multi bucatari sau patroni de restaurante au introdus reteta in localurile lor.
Cateva sfaturi pentru un gust intens
Usturoiul se piseaza si se poate adauga in ciorba, sau se serveste separat, depinde de gusturi. Nu-mi place sa pun usturoi la fiert, capata un gust metalic. Prefer sa adaug la final, putin si restul sa pun pe masa.
Legumele se sfarama cu o furculita si se adauga in ciorba. Carnea poate fi scoasa de pe os, taiata suvite mici si adaugata in ciorba, sau se lasa bucati cu os, ca la orice ciorba. Ambele variante sunt corecte.
Daca aveti o oala sub presiune, nu ezitati s-o folositi, carnea va fierbe in cel mult 1 ora, depinde de pasare. Daca e pui din comert, va fierbe rapid, daca e pasare de curte, va fierbe mai greu, dar gustul va fi mult mai bun.
Unele persoane pun leustean deasupra, altele nu. Ciorba asta e grozav de buna, cu sau fara leustean.
Se serveste fierbinte, cu smantana si ardei iute, iar daca adaugati si niste paine de casa – vedeti retete aici, e si mai buna.