Ciorba de varza cu afumatura
Ingrediente
- 1,5 kg varza, tocata
- 2 cepe tocata
- putina telina tocata
- 2 linguri faina
- 1 legatura patrunjel tocat
- 1 lingura paprika dulce
- sare si piper dupa gust
- 1 foaie dafin
- 200 g smantana grasa
- 3 morcovi tocati
- cimbru proaspat sau uscat
- 2 linguri ulei
- 200 g jambon afumat sau alta carne afumata, taiata cubulete
- 1 ardei gras
- otet
- 250 de grame de rosii in bulion, tocate
Mod de preparare
- Intr-o oala mare se pune la fiert 3 l de apa si carnea afumata. Se indeparteaza spuma care se strange la suprafata.
- Cand afumatura a fiert, se adauga varza, ardeiul, morcovii, telina, dafinul si cimbrul.
- Intr-o tigaie incingeti uleiul si prajiti ceapa tocata.
- Cand ceapa s-a inmuiat, adaugati faina si paprika, si indeparteaza tigaia de pe foc. Amesteca rapid pentru a amesteca bine totul. Nici ceapa si nici faina nu trebuie rumenita, pentru a preveni rantasul indigest.
- Puneti in tigaie rosiile, da din nou tigaia la foc si amesteca riguros.
- Adauga in tigaie un polonic de zeama fierbinte si amesteca bine pana obti un sos.
- Adauga treptat in oala cu ciorba, rantasul obtinut, amstecand usor.
- Lasati ciorba la fiert inca 10 minute.
- Intr-un castron pune smantana, 2-3 linguri de apa rece si un polonic de zeama fierbinte. Amesteca.
- Opreste focul si adauga treptat smantana in ciorba, amestecand usor.
- Potriveste cu sare, piper si otet.
- Adauga patrunjelul tocat si sunteti gata de servit.
- Pofta buna!
Ciorba de varza cu afumatura, una dintre cele mai bune din lume. Ciorba asta simpla, ieftina, rustica, e pur si simplu foarte gustoasa. Pentru aceasta ciorba puteti folosi orice afumatura doriti cu sau fara os. In cazul afumaturii cu os, timpul de fierbere este putin mai mare. In timpul postului sau in zilele in care doriti sa mancati ceva mai lejer va recomand reteta de ciorba de varza fara carne. Puteti pune in ea si 2-3 cartofi sau 100 g de orez pentru a deveni mai consistenta. Acritul ciorbei este obtional, insa daca va place, o puteti acri si cu zeama de varza sau bors de casa.
Daca nu va plac ciorbele cu zarzvaturi prin ele puteti sa bagati supa asta la blender si sa o pasati. Puteti folosi si blenderul de mana. O beti ca pe un shake sau o mancati ca pe o supa crema cu crutoane crocante.
Legumele pe care le-am pus in ciorba sunt cele mai simple si se pot cumpara pe tot parcursul anului, din orice magazin. Am folosit cimbru pentru a da parfum si gust deosebit. Nu cred ca ar merge ceva mai bine decat acesta. pentru decor am folosit frunze de patrunjel, caci aduc si gust bun, nu doar frumusete in farfurie.
Toamna este sezonul verzei, asa ca trebuie sa o gatim in mod diversificat. Daca vei incerca aceasta reteta, ciorba de varza cu afumatura, te asigur ca vei ramane surprinsa si vei primi o gramada de laude.
Daca v-a placut reteta de astazi, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram sau YouTube.