Ciorba de perisoare romaneasca – reteta pas cu pas

304

 

Ciorba de perisoare - reteta pas cu pas

Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: cina, ciorba de perisoare, ciorba romaneasca, fel principal pranz, reteta romaneasca
Porţii: 8

Ingrediente

Pentru perisoare

  • 500 g carne tocata amestec porc-vita
  • 1 ceapa tocata foarte marunt
  • 1 ou, la temperatura camerei
  • 30 g orez
  • patrunjel tocat
  • 1 lingurita boia dulce
  •  sare si piper dupa gust

Pentru ciorba de legume

  • 1 ceapa medie tocata
  • 2 morcovi, dati prin razatoare sau tocati cubulete mici
  • 170 g bulion de rosii
  • bors granulat, dupa gust (sau bors lichid)
  • vegeta dupa gust
  •  sare si piper dupa gust
  • patrunjel sau leustean tocat
  • 4 l apa
  • 1 telina mica, taiata in 4
  • 1 pastarnac, taiat in doua
  • 1 ou batut cu 2 linguri de apa

Mod de preparare

  • Incepem prin a forma perisoarele. Intr-un castron puneti toate ingredientele si amestecati bine cu mana.
  • Formati perisoare mici, cu palmele, si asezati-le pe o farfurie pentru mai tarziu.
  • Intr-o oala mare pune 4 l de apa la fiert, impreuna cu radacina de telina si pastarnac.
  • Intr-o tigaie pune o lingura de ulei la incins si prajeste ceapa pana devine translucida.
  • Adauga morcovul si mai prajeste 30 de secunde.
  • Transfera legumele prajite in oala.
  • Cand apa a inceput sa clocoteasca, pune usor, cu o lingura, perisoarele.
  • Lasa la fiert, fara sa amesteci, cca 20 de minute, sau pana cand perisoarele s-au fiert si se ridica la suprafata. Verifica si daca orezul este bine fiert.
  • Puneti bulionul de rosii, borsul, vegeta, sare si piper.
  • Mai lasati la fiert 10 minute.
  • Opriti focul, puneti oul batut, amestecati.
  • Presarati patrunjel sau leustean tocat.

Notes

In unele regiuni din Romania, la ciorba de perisoare se adauga smantana. Intr-un castron se bate smantana, galbenusuri de ou si putina apa. Apoi, se dilueaza cu un polonic de zeama de ciorba. Zeama trebuie sa fie fierbinte pentru a incalzi smantana. Dupa ce amestecul din castron s-a infierbantat,  se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa. 

Ciorba de perisoare romaneasca este fara indoiala una dintre cele mai apreciate ciorbe, de noi toti. Acrirea ciorbei nu este o regula. O poti lasa si dulce, fara bors. Se serveste firbinte, cu paine de casa si un ardei verde iute sau murat.

Eu am folosit amestec de carne tocata din porc si vita, pentru o ciorba mai grasa. Daca nu iti place, poti renunta la porc si foloseste doar carne de vita, fiind mai slaba in grasimi. Avem o regula pentru ciorba acra, obligatoriu leustean. Sunt convinsa ca esti o gospodina cu diploma, si ti-ai facut provizii de leustean uscat 😉 Asta in cazul in care nu vrei sa dai o fuga la piata pentru leustean verde.

Ciorba de perisoare romaneasca este nelipsita din casele noastre, dar poate nu v-as surprinde daca v-as spune ca originea ei este turceasca. Cam mai toate ciorbele de pe la noi. Turcii au o ciorba foarte asemanatoare cu a noastra. Reteta a fost adusa pe meleagurile noastre cu popotele regimentelor de spahii otomani.

In unele regiuni din Romania, la ciorba de perisoare se adauga smantana. Intr-un castron se bate smantana, galbenusuri de ou si putina apa. Apoi, se dilueaza cu un polonic de zeama de ciorba. Zeama trebuie sa fie fierbinte pentru a incalzi smantana. Dupa ce amestecul din castron s-a infierbantat,  se rastoarna in oala, omogenizand cu zeama ramasa.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close