Ciorba de fasole

277

 

Ciorba de fasole

Timp de gătire40 mins
Timp total40 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: ciolan afumat, ciorba cu afumatura, ciorba cu fasole, costita afumata, reteta de ciorba, traditional romanesc
Porţii: 8

Ingrediente

  • 500 g fasole
  • 300 g costita afumata
  • 1 ceapa rosie
  • 2 ardei capia
  • 500 ml suc de rosii
  • 1 legatura ceapa verde
  • 2 legaturi marar
  • 2 legaturi patrunjel
  • 3-4 linguri ulei
  • 1 lingurita boia dulce

Mod de preparare

  • Fasolea se pune la inmuiat de cu seara, in apa calduta.
  • Scoate fasolea din apa si pune-o la fiert in apa clocotita .
  • Sa ai intotdeauna apa fiarta la indemana deoarece fasolea trebuie sa fiarba de 2-3 ori pentru a nu balona.
  • Intre timp, curata ceapa si ardeii, taie-i cubulete si pune la calit cateva minute in ulei.
  • Cand fasolea a fiert deja in 2-3 ape, se pune in apa noua clocotita (aprox 2 l ) apoi adaugam ceapa si ardeiul.
  • Se lasa sa fiarba la foc mic.
  • Sucul de rosii de da si el in fiert, separat.
  • Cand apa din oala a mai scazut, se adauga sucul de rosii.
  • Se condimenteaza cu sare, boia si piper dupa preferinta.
  • Carnea afumata se pune la prajit, cat sa se rumeneasca putin.
  • Cand e gata, se scoate si se taie cubulete, apoi se pune in ciorba.
  • Cand ciorba de fasole a fiert, se opreste focul si se pune mararul si patrunjelul
  • Tocati ceapa verde si ornati cu ea castroanele cu ciorba, pentru servire.

Ciorba de fasole este un preparat traditional romanesc, care noua ne place tare mult. Pentru toti doritorii si pofticiosii de mancare tipic romaneasca, am pregatit mai sus reteta mea preferata (variante sunt multe).

Fasolea boabe este o leguminoasa folosita inca din antichitate de greci si egipteni. Boabe de fasole uscata au fost gasite in mormintele faraonilor egipteni, ca mancare pentru viata de apoi.

Prin intreaga istorie a omenirii, fasolea a trecut si a ramas ca un aliment ieftin si o cale sanatoasa de a include elemente nutritive in alimentatia zilnica. Cine nu a gustat macar o data o iahnie de fasole cu sau fara ciolan, o ciorba de fasole sau fasole batuta?

Stiati ca exista peste 30 000 de soiuri de fasole, dintre care se cultiva peste 500.

Ciorba a fost intotdeauna un preparat pe care oamenii l-au consumat anca din vechi timpuri. Se pare ca acest fel de mancare isi are originea in trecutul indepartat, arheologii descoperind vase ceramice de acum 5000 de ani care, se pare, erau folosite la depozitarea ciorbelor si supelor.

Painea consumata alaturi de ciorba era folosita, de multe ori, si pe post de lingura. Era introdusa in ciorba pentru a o absorbi si apoi consuma intr-un mod mai eficient. La acea vreme, inca nu se inventasera tacamurile de care noi ne folosim in prezent.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close