Ciorba de burta romaneasca

311

 

Ciorba de burta

Preparare15 mins
Timp de gătire3 hrs
Timp total3 hrs 15 mins
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Romaneasca
Cuvânt cheie: burta fiarta, ciorba, ciorba de burta, mancare romaneasca, meniu romanesc, reteta de supa, reteta romaneasca
Porţii: 12

Ingrediente

  • 1.6 kg burta curatata si spalata tinuta in apa rece cu olingurita de bicarbonat pentru 2-3 ore
  • 1 kg piept de vita
  • 3 morcovi
  • 2 buc pastarnac
  • 1 ceapa
  • 500 g smantana grasa cel putin 20% grasime
  • 7 galbenusuri
  • 1 gogosar murat
  • 1 capatana de usturoi
  • 30 ml ulei
  • 1 ardei iute
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita  usturoi granulat
  • usturoi granulat
  • 30 ml zeama de lamaie
  • otet
  •  sare si piper dupa gust

Mod de preparare

  • Punem pieptul de vita intr-o oala si aproximativ 3.5 l de apa. Punem oala la foc si lasam sa fiarba pentru aproximativ o ora. 
  • Indepartam spuma formata cu o spumiera.  Facem asta ori de cate ori este nevoie. Adaugam burta si o lasam la fiert la foc mic pana cand vom putea baga furculita in ea.
  • Scoatem burta fiarta si punem la fiert legumele (2 din cei 3 morcovi intrucat pastram unul pentru final), pastarnacul si ceapa).
  • Adaugam boabele de piper si foile de dafin rupte. Adaugam si ardeiul iute si o lingura de sare.
  • Lasam sa fiarba pentru aproximativ 20 de minute iar daca este necesar completati cu apa fierbinte.
  • Indepartam spuma formata . Intre timp taiem burta in fasii.
  • Scoatem pieptul de vita si legumele dupa care adaugam burta taiata. Carnea macra a pieptului de vita o folosesc la salata de boeuf, o minunatie.
  • Adaugam 2 catei de usturoi si jumatate din cantitatea de zeama de lamaie. Lasam sa fiarba pentru inca 10-15 minute.
  • Pisam usturoiul sau il dam pe razatoarea mica. Tot acum taiem si gogosarul murat. Dam morcovul pastrat pe razatoarea mica.
  • Punem galbenusurile intr-un bol mai incapator. Adaugam putina sare si amestecam. Adaugam si usturoiul granulat si piperul alb. Amestecam totul.
  • Adaugam smantana si usturoiul pisat. Stingem focul si adaugam cate un polonic de ciorba treptat. Amestecam si facem asta treptat pana cand aducem amestecul la temperatura ciorbei.
  • Adaugam amestecul diluat si urmeaza sa calim morcovul. Pentru asta, punem o tigaie la incins in care punem uleiul si morcovul ras.
  • Calim morcovul pana cand uleiul va capata o culoare aurie.
  • Punem morcovul calit intr-o sita si presam cu o lingura pentru a stoarce tot uleiul.
  • Adaugam gogosarul murat taiat fasii sau cubulete. Punem si zeama de lamaie ramasa dupa care ciorba de burta se poate servi.

Ciorba de burta, se mananca in cantitati notabile la noi in tara si nu numai. Foarte populara si gustoasa, o gasim in aproape meniurile restaurantelor.

La fel ca toate ciorbele din repertoriul culinar romanesc, si aceasta, e una de clara inspiratie otomana. Adusa pe ale noastre meleaguri de regimentele de spahii si ieniceri, in ale caror popote se pregateau mari cazane de ciorba. Daca cineva are cel mai mic dubiu referitor la cele afirmate anterior, sa arunce o privire la preparatul turcesc, care se numește İşkembe Çorbası, denumire tradusa prin ”Ciorba de burta”.

İşkembe Çorbası e similara preparatului romanesc, cu diferenta ca pentru acrire se foloseste mai degraba lamaie decat otet. O alta diferenta e ca la turci, ciorba nu este facuta cu zarzavaturi de supa. In aceeasi forma, ciorba aceasta de burta se gaseste in bucataria bulgareasca si in cea sarbeasca.

Ca o curiozitate, in sudul Banatului, acolo unde pana in urma cu mai putin de 50 de ani a existat insula Ada-Kaleh, locuita de turci, zeama asta picanta se mai numeste si ”schimbici”. Cred ca oricine isi da seama ca acest cuvant e derivat fara indoiala din turcescul İşkembe.

Inainte de a va apuca si voi de gatit ciorba, atentie! Daca sunteti preocupati de numarul caloriilor, sa stiti ca are deja 380 de calorii. Asa ca felul doi, se poate opta pentru ceva mai lejer. 😉

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close