Ciorba cu perisoare de peşte
Ingrediente
- capul (coada şi oasele de la un peşte mare (sau tacâmuri de peşte))
- 1 ceapă
- 1 morcov
- ½ ardei gras
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 200 ml cuburi de roşii
- 1 feliuţă de telină
- sare - după gust
- 200-300 ml de borş sau dupa gust
- 30 g orez
Pentru perisoare
- 500 g file de peşte tocat (știucă, șalău, crap, somn)
- 30 g orez (cam 2 linguri)
- 1 ou
- sare şi piper după gust
Mod de preparare
- Se pun oasele de peşte la fiert în 3 litri de apă cu puţină sare.
- Când apa începe se fiarbă, se adună spuma care s-a format, apoi se pun legumele tăiate cubuleţe.
- Când legumele sunt aproape fierte, putem scoate oasele de peşte din oală şi adăugăm orezul, borşul şi cuburile de roşiile şi potrivim gustul supei de sare.
- Lăsăm ciorba să dea din nou în clocot şi între timp ne ocupăm rapid de perişoare.
- Amestecăm carnea tocată cu orezul, oul bătut, sare şi piper după gust. Frământăm amestecul câteva minute pentru a avea perişoare bine legate şi pufoase.
- Cu palmele umede formăm perişoare cu diametrul de 3-4 cm şi le dăm uşurel drumul în oală. Timp de 2-3 minute nu amestecăm ciorba pentru a le lăsa timp să se închege şi să nu cumva să le zdrobim sau să se desfacă
- Perişoarele sunt fierte când încep să se ridice singure la suprafaţă.
- Lăsăm să mai dea 2-3 clocote, apoi stingem focul.
- Presărăm deasupra leuştean proaspăt tocat, punem capacul şi lăsăm ciorba să se odihnească 10-15 minute înainte să o servim.
- Pofta buna!
Ciorba cu perisoare de peste. Ce ziceţi dacă în meniul de azi băgăm şi o ciorbă cu perişoare de peşte? Aţi mâncat vreodată, aţi făcut vreodată? Este o ciorba care se face un general in Dobrogea, mai putin cunoscuta in restul tarii.
Sfaturi!
-Recomand sa se foloseasca un peste gras gen crap, somn, partea de la burta, cu mai multa grasime si mai putine oase. Perisoarele vor fi mai gustoase si mai fine.
-Compozitia de perisoare se amesteca bine, cu o lingura de lemn, cam 5 minute. In acest mod, compozitia se leaga, inglobeaza aer si perisoarele vor fi pufoase ca un fulg de nea.
-Daca doriti sa fie dietetica aceasta supa-ciorba, perisoarele se pot face din stiuca, salau sau alt peste alb (merlucius, cod), dar nu din scrumbie sau sardina. Daca se fac din peste alb, se mai adauga 2 linguri de orez in plus, altfel vor fi tari perisoarele. Daca dieta va permite, puteti adauga 1 lingura de ulei la perisoare.
Ciorba de peste este plina de vitamine si nutrienti, si potrivita indiferent de sezon. Peștele dă perișoarelor o textură mai fină decât a acelora din carne de porc sau pasăre, astfel ca ai impresia că ți se topesc în gură. Haideți să încercați!
Daca ti-a placut reteta noastra de astazi, Ciorba cu perisoare de peste, si doresti sa ne sustii, urmareste-ne paginile de Facebook si Instagram sau aboneaza-te la Newsletter-ul nostru.