Ciorba cu afumatura si cartofi
Ingrediente
- 1 kg carne afumata ( daca are os, 1,5)
- 1 kg cartofi
- 3 morcovi, medii
- 1 radacina pastarnac
- 1 radacina patrunjel
- 1 telina medie
- 2 ardei capia
- 3 cepe
- 3 linguri boia dulce
- sare dupa gust
- smantana pentru servit
Mod de preparare
- Ciolanul se pune la fiert, in apa rece. Umpleti oala cu apa, incat sa acopere complet ciolanul. Folositi oala sub presiune pentru a scurta timpul de fierbere. Daca nu aveti, acesta va fierbe in aproximat 2 ore, 2 ore si jumatate.
- Scoateti ciolanul, dezosati-l si taiati carnea cubulete. Apa in care a fiert nu se arunca.
- Spalati si tocati legumele.
- Puneti toate legumele in apa, la fiert (cu exceptia cartofilor). Gustati zeama si daca mai este nevoie, mai adaugati sare. Lasati la fiert, la foc mediu, cca 35 de minute. Mai puneti apa, pe parcurs, daca este nevoie.
- Puneti cele 3 linguri de boia dulce, cartofii si bucatile de carne.
- Lasati la fiert inca 25 de minute, sau pana cand cartofii sunt fierti bine. Se mai adauga apa daca este nevoie, insa cu cel putin 10 minute inainte de a opri focul.
- Opriti focul si lasati ciorba la odihnit 10 minute inainte de servire.
- Pofta buna!
Ciorba cu afumatura si cartofi, o reteta romaneasca simpla, hranitoare si foarte gustoasa. Se serveste cu smantana si paine proaspata de casa.
Tips!
- Ciolanul fierbe mai repede la oala sub presiune.
- Daca folositi costita afumata procedati la fel, insa timpul ei de gatire va fi mult mai mic.
- La carnatii afumati timpul scade si mai mult, ei taindu-se in rondele groase de 2 cm care fierb relativ repede si pot fi puse impreuna cu zarzavaturile.
- Puteti fierbe ciolanul si in ziua anterioara si il lasati la racorit (intreg) in zeama in care a fiert. A doua zi il dezosati si il portionati.
- Morcovul pentru ciorbe este mai gustos si-si intensifica culoarea prin calire. Puneti morcovul ras intr-o craticioara cu 1 lingura de ulei si un praf de sare. Caliti-l vreo 5 minute la foc mic, cu capac, avand grija sa-l amestecati din cand in cand ca sa nu se prinda. El trebuie sa se inmoaie, nu sa se rumeneasca!
- Gustati apa in care a fiert afumatura, inainte de a mai adauga sare. S-ar putea sa fie deja suficient de sarata.
- Se mai poate completa cu lichid daca e nevoie insa nu chiar la final deoarece apa pusa suplimentar in ciorba trebuie sa fiarba macar 10 minute.
Pana una alta aceasta ciorba de cartofi cu afumatura este un fel satios si bogat care te satura ca lumea, un felul 1+2 intr-o singura farfurie. Ai proteine, legume dar si zeama.