Cinci retete de maioneza de post sau vegane

390

Cinci retete de maioneza de post sau pentru dieta vegana, gustoase.  Ingredientele de mai jos sunt ieftine si nu vor cantari mult la bugetul de cumparaturi, mai ales ca multe dintre ele, le gasim in permanenta in casa. Unora le place foarte mult maioneza incat nu se pot lipsi de ea nici macar in perioada postului. Tocmai de aceea am adunat in acest articol cinci retete de maioneza, care vor da mai multa savoare salatelor tale preferate. De asemenea, acestea sunt potrivite si pentru cei care fac alergie la oua.

Maioneza cu cartofi
  • 2 cartofi
  • 1 ceasca de ulei
  • zeama de lamaie, dupa gust
  • mustar, dupa gust
  • putina sare

Cartofii se curata de coaja si se fierb in apa cu sare. Se zdrobesc, se adauga toate ingredientele de mai sus si se amesteca bine. Pentru un rezultat mult mai parfumat, puteti inlocui cartoful fiert cu telina fiarta, sau jumatate din fiecare leguma. Telina nu este apreciata de toti, iar daca aveti invitati, eu zic sa mergeti la sigur cu o maioneza cu cartofi. Avantajul acestei retete este ca maioneza va avea o culoare frumoasa datorita cartofului.

Maioneza cu lapte vegetal
  • 100 ml lapte de soia sau migdale
  • sare si piper dupa gust
  • mustar (optional)
  • 200 ml ulei de floarea soarelui
  • zeama de lamaie dupa gust

Scoateti toate ingredientele din frigider si lasati-le la temperatura camerei pentru a se incalzi, altfel maioneza nu se va lega. Puneti in paharul blender-ului de mana, laptele, zeama de lamaie si ulei. Dati prin blender cateva secunde si veti vedea cum maioneza incepe sa se lege ca si cea clasica. Cand ati terminat de mixat, adaugati sare si piper dupa gust. Eu pun si mustar tot acum, imi place tenta de culoare pe care o da, dar si gustul. Daca maioneza se va prepara intr-un blender obisnuit, vom pune laptele vegetal in vasul blenderului si il vom porni, la viteza medie. Vom turna uleiul in fir subtire, prin orificiul din capac, in timp ce blender-ul va functiona continuu, pana ce maioneza se ingroasa bine.

Maioneza cu orez
  • o cana de orez, fiert bine
  • 2 cani ulei vegetal
  • zeama de lamaie dupa gust
  • o cana lapte vegetal (soia sau migdale)
  • o jumatate de lingurita de sare

Folositi tot blender-ul vertical si paharul lui, unde veti pune  orezul racit bine, laptele, zeama de lamaie si sare. Se mixeaza totul la viteza mare. La final se toarna uleiul vegetal, cate o cana pe rand, si se mixeaza  pana cand se omogenizeaza frumos. Daca la maioneza clasica, uleiul se toarna in firicel subtire, putin cate putin, avantajul maionezei vegetale este ca ai scapat de acest pas. Nu te murdaresti, nu pierzi timp, nu risti sa ai parte de o maioneza taiata, ci una foarte gustoasa si cremoasa, obtinuta exclusiv din ingrediente naturale.

Maioneza cu mustar
  • 100 ml ulei
  • 3 linguri mustar
  • 1 lingurita otet

Mustarul se subtiaza cu putin otet, apoi se adauga treptat uleiul, frecand in continuu. La acest sos se poate adauga o lingurita de zahar, pentru a taia gustul acru.

Maioneza simpla de post
  • 2 cesti de apa
  • 2 linguri de faina
  • 4-5 linguri de ulei
  • un pic de apa rece
  • zeama de lamaie, dupa gust
  • sare si piper, dupa gust

Se pune faina cu apa calda la fiert si se amesteca in continuu pana devine o crema groasa. Dupa ce se raceste, se amesteca cu mixerul, adaugandu-se uleiul si zeama de lamaie. Pe parcurs se adauga putina apa rece. La sfarsit se potriveste de sare si piper.

Sper ca retetele mele v-au inspirat si ca veti incerca cel putin una dintre ele.

Sa aveti spor la gatit!

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close