Chole reteta indiana cu naut

159

Chole, sau chana masala, este o mâncare indiană populară.  Are ca bază fasolea chickpea (năutul) și o combinație de condimente aromatice. Este o mâncare tradițională din regiunea Punjab din India și este un preparat foarte apreciat în toată țara.  Este servit ca mic dejun, prânz sau cină.

Istoria preparatului Chole este strâns legată de istoria regiunii Punjab. Această zonă se află în nord-vestul Indiei și este o zonă agricolă prosperă, cunoscută pentru solul fertil și pentru recoltele bogate. Fasolele chickpea erau unul dintre cele mai importante culturi agricole cultivate în Punjab. Bogate în proteine, nutritive și puteau fi depozitate timp îndelungat.

Chole a început să fie pregătită de către populația locală. A dezvoltat o serie de rețete de mâncăruri delicioase și savuroase, folosind fasolea chickpea ca ingredient principal. Rețeta originală de Chole includea doar fasole, ulei, sare și o combinație simplă de condimente. De-a lungul timpului au fost adăugate și alte ingrediente, precum roșii, ceapă, usturoi și ghimbir, pentru a crea un gust bogat și complex.

Astăzi, Chole este un preparat popular și iubit în toată India, fiind servit ca fel principal sau alături de alte mâncăruri indiene populare, precum pâinea naan sau orezul basmati. În plus, Chole poate fi găsit și în restaurante indiene din întreaga lume, fiind o alegere populară pentru cei care doresc să experimenteze gustul autentic al bucătăriei indiene.

Chole sau chana masala

Preparare30 minutes
Timp de gătire30 minutes
Timp total1 hour
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal, mic dejun
Bucătaria: Indiana
Cuvânt cheie: cartofi cu condimente, chana masala, chole, ciuperci tartinabile reteta de post, fasole chickpea, mancare de post, mancare vegetariana, preparat indian, reteta chana masala, reteta cu naut, reteta simpla chole, reteta traditionala indiana, reteta vegana
Porţii: 4

Ingrediente

  • 2 căni de fasole chickpea (năut) înmuiată peste noapte în apă și clătită
  • 2 cepe medii, tocate
  • 2 roșii medii, tocate
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 1 lingură de turmeric
  • 1 lingură de chana masala (amestec de condimente pentru fasole chickpea, se găsește în magazinele indiene)
  • 1 linguriță de sare sau după gust
  • 1 lingură de suc de lămâie proaspăt
  • 2 căni de apă
  • coriandru proaspăt tocat pentru garnitură

Mod de preparare

  • Într-o tigaie mare, încălziți uleiul la foc mediu. Adăugați ceapa și căliți timp de 3-4 minute, până când devine ușor aurie.
  • Adăugați usturoiul și ghimbirul și căliți timp de încă un minut.
  • Adăugați roșiile și amestecați bine. Lăsați să fiarbă timp de 5-6 minute până când roșiile se înmoaie
  • Adăugați turmericul și chana masala în tigaie și amestecați bine.
  • Adăugați fasolele chickpea și amestecați cu sosul.
  • Adăugați apă și sare, amestecați bine și lăsați să fiarbă timp de 20-25 de minute sau până când fasolele devin moi și sosul se îngroașă.
  • Adăugați sucul de lămâie și amestecați.
  • Garnisiți cu coriandru proaspăt tocat și serviți fierbinte, alături de orez sau pâine naan. Poftă bună!

 

Timpul de pregătire

Timpul de pregătire pentru rețeta de Chole pe care ți-am scris-o poate varia în funcție de experiența ta în bucătărie și de cât de rapid lucrezi. În general, pregătirea ingredientelor poate dura în jur de 20-30 de minute, iar gătirea poate dura încă 30-40 de minute. În total, ar trebui să îți ia cam 1-1,5 ore pentru a pregăti rețeta de Chole. Este posibil să dureze mai mult sau mai puțin, în funcție de circumstanțe.

Daca v-a placut reteta de astazi , Chole,  aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close