Chilli con carne
Ingrediente
- 2 ardei chilli, uscati
- 2 cepe rosii
- 4 catei de usturoi
- 1 legatura coriandru proaspat
- 3 ardei chilli, proaspeti
- ulei de masline
- 2 morcovi
- 1 lingura si jumatate paprika dulce
- 1 baton scortisoara
- 2 linguri seminte de chimion
- 500 g carne tocata de vita
- 500 g carne tocata de porc
- 4 x 400 g conserve cu rosii intrgi
- 1 ardei rosu
- 1 ardei verde
- 1 ardei galben
- 2 x 400 g fasole rosie la conserva
Mod de preparare
- Ardeiul chilli uscat se pune in apa fiarta, cateva minute, pentru a se hidrata.
- Ceapa si usturoiul se toaca marunt, la fel si legatura de coriandru si ardeii chilli proaspeti. ( se scot semintele ardeilor)
- Puneti o lingura de ulei la incins, intr-o oala si prajiti ingrendientele de la pasul nr. 2, pentru 10 minute.
- Morcovii se taie si ei si se adauga in oala la prajit, impreuna cu paprika dulce, batonul de scortisoara si jumatate din cantitatea de seminte de chimion. Prajiti 5 minute.
- Ardeiul chilli uscat se toaca si el marunt si se adauga in oala. Apa se pastreza pentru mai tarziu.
- Adaugati acum la prajit si carnea tocata. Aceasta se amesteca bine cu o lingura de lemn, pentru a se desface. Prajeste pentru 5 minute, amestecand ocazional, sau pana cand carnea si-a schimbat culoarea si surplusul de apa s-a evaporat.
- Acum punem apa, cat sa acopere carnea, rosiile de la conserva si dam in fiert. Rosiile se rup usor tot cu lingura de lemn.
- Cand preparatul a inceput sa fiarba, reducem focul si lasam in continuare la fiert inca 1-2 ore sau pana cand toata apa s-a evaporat.
- Intre timp, ardeii in 3 culori, ii vom coace la aragaz. Se pun apoi intr-un castron acoperit cu prosop si se lasa la odihnit 10 minute.
- Curatam ardeii de piele si seminte, ii taiem fasii si ii adaugam in oala.
- Cand mancarea este aproape gata, intr-o tigaie separat prajim putin restul de seminte de chimion si fasolea. Se condimenteaza dupa gust
- Condimentam si chilli con carne dupa gust, adaugam fasolea, ornam cu chilli proaspat si coriandru.
- Se serveste cu iaurt, smantana si orez.
Chilli con carne o reteta tex-mex, cu carne tocata de vita, rosii, fasole rosie, si bineinteles, ardei chilli.
Asa cum numele dezvaluie, acest preparat vine dintr-o zona cu o limba de origine spaniola. Mai exact tarile latino-americane cu o cultura hispanica, care si-au pastrat din mostenirea locala obiceiurile gastronomice. Acestia s-au lasat influentati doar pe alocuri de noile popoare cu care au intrat in contact. Reteta este una cu o origine clara! O alegere a familiilor traditionale mexicane sau columbiene, in special, pentru pranz sau cina dupa o zi de camp. Aceasta a fost perfectionata si popularizata in Statele Unite, dupa anexarea teritoriilor din sud, la sfarsitul Razboiului Civil. Astfel ca un preparat aparent simplu, din bucatariile lucratorilor campului din Mexic a devenit unul foarte popular in restaurantele din Texas, Illinois sau Louisiana.
In mod oficial, reteta Chilli con carne apare pentru prima oara abia in 1850 in Statele Unite. Consta intr-un preparat cald, facut din carne de vita cu rosii uscate, chili uscat si fasole rosie, sare, piper si condimente, amestecate intr-un ceaun. Apoi, in 1893, in cadrul unei expozitii internationale organizate la Chicago, unul din standurile prezente a preparat si oferit spre degustare acest fel de mancare. In anii urmatori a apara in meniurile restaurantelor cu specific mexican sau tex-mex.