Chiftelute de peste in stil Thai cu sos sriracha si maioneza

247

 

Chiftelute de peste in stil Thai cu sos sriracha si maioneza

Preparare20 mins
Timp de gătire10 mins
Timp total30 mins
Fel de mâncare: aperitiv, fel principal, gustare
Bucătaria: Thailandeza
Cuvânt cheie: carne de cod, chiftele de cod, chiftele de peste, gustos si sanatos, preparat cu peste, preparat in stil thailandez, reteta pas cu pas, reteta rapida, reteta thailandeza
Porţii: 4

Ingrediente

  • 2 chilli mici, curatati de seminte si tocati marunt
  • 2 linguri pasta de curry thailandeza
  • 1 galbenus de ou
  • 2 catei usturoi
  • 4 fire subtiri de ceapa verde, tocate marunt
  • 40 g fasole verde, tocata marunt
  • coriandru tocat
  • busuioc tocat
  • 1 lingura sos de peste Thailandez
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 450 g peste alb (cod)

Pentru sos de Sriracha cu maioneza

  • 150 g maioneza
  • 40 g sriracha
  • zeama de la o jumatate de lamaie

Mod de preparare

  • Intr-un castron puneti pestele, ardeii chilli, usturoiul, ceapa verde, coriandru, sosul de peste si galbenusul. Paseaza cu mixerul vertical pana cand obti o pasta. SFAT! Pestele trebuie sa fie foarte bine sters cu prosoape de hartie, pentru a indeparta toata apa.
  • Peste pasta pune si amestecati : busuiocul, zeama de lamaie si fasolea verde. Dati la frigider acoperit, 15-30 de minute.
  • Scoateti de la frigider si formati chiftelutele cu mainile ude.
  • Prajiti chiftelutele in ulei pana cand se maronesc frumos pe ambele parti.
  • Cand sunt gata, scoateti-le pe o farfurie cu prosoape de hartie pentru surplusul de ulei.
  • Facem acum si sosul. Intr-un castron mic puneti maioneza, sosul sriracha si zeama de lamaie. Amesteca bine.
  • Serviti chiftelutele calde sau reci cu sos sriracha si maioneza.
  • Pofta buna!

Chiftelute de peste in stil Thai cu sos sriracha si maioneza, o minunatie de preparat, gata in 30 de minute si se serveste cald sau rece.

Sosul de peste se foloseste pe scara larga in bucataria tailandeza si vietnameza. Se obtine prin fermentarea unor pesti mici (ansoa), bogati in proteine, impreuna cu sare, timp de cateva luni. Lichidul rezultat este maturat in butoaie de lemn inca o perioada de pana la doi ani. Culoarea are tonuri brun-deshise. Are aroma intensa de peste, cu note de hribi uscati. Gustul este placut, sarat, usor dulceag, gustul de peste nefiind coplesitor. Il gasiti cu usurinta in supermaket la raionul cu produse asiatice sau in magazinele cu specific thailandez. Nu este scump deloc, pana in 10 lei.

Ce este curry thailandez?

O mancare curry este caracterizata in principal de pasta sa de curry rosie, galbena sau verde (kreung kaeng). In mod traditional, aceste trei mancaruri de culori diferite se diferentiaza una de cealalta printr-un singur ingredient: tipul de ardei iute pe care il contin.

  • Curry-ul rosu iute (kaeng pet) contine ardei iute rosu.
  • Curry-ul verde (kaeng khiao wan) contine ardei iute verde.
  • Curry-ul galben (kaeng kari) este preparat cu ardei iute galben.

Pe langa ardei iute, toate pastele de curry contin aceste condimente si arome: lemongrass, ceapa esalota, galangal (denumit si ghimbir thailandez), usturoi, seminte de coriandru, seminte de chimion, piper alb, sos de peste, pasta de creveti si suc de lime.

De-a lungul timpului, si-au mai facut loc si alte adaosuri. Gustul si culoarea pastei rosii de curry este potentata de adaugarea pudrei de ardei iute. Pasta galbena de curry devine si mai galbena datorita turmericului, iar busuiocul intensifica culoarea maro-verzuie a curry-ului verde. Legume verzi sunt deseori adaugate unui curry verde: Vinete thailandeze (care sunt de dimensiunea unei mingi de golf), mazare verde si frunze de lime, de exemplu.

Si lichidul folosit variaza. Exista curry-uri similare cu supele, bazate pe apa, precum kaeng somh pla (curry acru) si kaeng pah (curry de jungla).  Acestea sunt, in general, cele mai iuti. Pe de alta parte, exista si curry-uri bazate pe cocos, precum curry-urile rosii, verzi si galbene, ca si kaeng massaman (curry massaman) si kaeng panang (curry panang). Cocosul tempereaza iuteala ardeiului iute. Nu e de mirare ca majoritatea curry-urilor de cocos sunt cunoscute si iubite dincolo de granitele Thailandei.

Aceasta pasta de curry thailandez se gaseste cu usurinta si in supermarket-urile de la noi.

Daca v-a placut reteta de astazi, chiftelute de peste in stil Thai cu sos sriracha si maioneza, cu lipie naan, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close