Chifle dulci cu stafide – Hot cross buns

137

Chifle dulci cu stafide sau hot cross buns

Preparare10 mins
Timp de gătire25 mins
La crescut2 hrs
Timp total2 hrs 35 mins
Fel de mâncare: desert, mic dejun
Bucătaria: Britanica
Cuvânt cheie: chifle cu stafide, chifle dulci, hot cross buns, idei mic dejun, masa de Paste, painici dulci, reteta englezeasca, reteta traditionala
Porţii: 15 buc

Echipament

  • Cuptor
  • Robot de bucatarie

Ingrediente

Pentru aluat

  • 440 g faina, cernuta
  • 50 g zahar alb
  • 50 g zahar brun
  • 1 lingrita sare
  • 1 plic drojdie uscata
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita cardamom
  • coaja rasa de la o protocala medie
  • 1 ou mare, la temperatura camerei, batut
  • 240 ml lapte
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 85 g unt, nesarat, taiat cubulete
  • zeama de la o portocala
  • 150 g stafide (sau mai mult)

Pentru unsul cu ou

  • 1 ou
  • 1 lingura smantana

Pentru cruce

  • 40 g faina
  • 60 ml apa

Pentru glazura

  • miere

Mod de preparare

  • Intr-un castron mic, puneti zeama de porocala si stafidele. Pentru un gust si mai bogat, puneti adauga si o lingura de rom. Dati la microunde 45 de secunde. Scurgeti stafidele si lasati-le deoparte momentan.
  • Intr-un alt castron puneti laptele si bucatile de unt. Dati la microunde pana cand untul se topeste. Amestecati si lasati deoparte.
  • Amestecam acum si ingredientele solide in castronul robotului de bucatarie: faina, cele 2 tipuri de zahar, scortisoara, nucsoara, cardamom, sare, drojdia.
  • Pregateste robotul de bucatarie cu acul pentru framantarea aluatului. Montati castronul iar peste ingredientele uscate turnati acum laptele cu untul. Framantati la viteza mica.
  • Puneti oul batut si stafidele scurse. Mixati pana cand aluatul este bine legat si nu se lipeste de degete.
  • Scoateti aluatul pe o suprafata presarata cu faina si mai framantati cu mana 5 minute.
  • Pregatiti un castron mare uns la interior cu putin ulei, puneti aluatul, acoperiti-l si lasati-l la crescut pana cand isi dubleaza volumul.
  • Cand timpul a trecut, presarati faina pe blatul de lucru, scoateti aluatul si impartiti-l in 14 parti egale de aprox. 70 gr.
  • Luati fiecare parte si rulati-o usor cu palmele pentru a crea mici mingiute.
  • Asezati in tava, la o distanta de 4-5 cm, acoperiti tava cu folie de pastic sau un prosop curat si mai lasati la crescut cca 1h sau pana cand si-au dublat volumul.
  • Intre timp pregatim si mixul pentru cruciulite. Amestecati faina cu apa pentru a crea o pasta mai groasa. Transferati intr-un pos.
  • In alt castron amestecati oul ramas cu smantana si cu o pensula ungeti fiecare chifla.
  • Desenati cu mixul de faina cate o cruciulita pe fiecare chifla.
  • Incingeti cuptorul la 190 de grade Celsius. Dati tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
  • Scoateti de la cuptor si cat sunt inca calde, ungeti-le cu miere. (optional)
  • Se servesc calde sau reci cu unt, nutella sau gemuri.
  • Enjoy!

Chifle dulci cu stafide sau hot cross buns, foarte pufoase, condimentate cu scortisoara, cuisoare si nucsoara. Se servesc simple,  calde cu unt, nutella sau gemuri la alegere.

Primavara si sarbatoarea Pastelui in Romania are traditiile ei si sunt tare frumoase, incercam an de an sa le pastram. Acest an insa mi s-a parut interesant sa ne uitam putin si la alte culturi si ale lor traditii si uite asa am gasit aceste Hot Cross Buns – Chifle dulci cu fructe uscate ori confiate. Aspectul lor m-a intrigat, insa si compozitia este la fel de interesanta. Sunt aromate, moi, pufoase si delicioase! Fructele uscate sau confiate insa pot fi si ele aromatizate mai departe, lasandu-le peste noapte in lichior sau suc de citrice.

Grasimea este in cantitate mica, dar destula incat sa ne dea un gust bun, iar adaosul de miere ne permite un grad de indulcire mai bun, dar si o alta aroma in plus daca folositi o miere intens aromatizata.

Aceste chifle dulci sunt consumate in Vinerea Mare, in tari precum Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Canada, dar acum se manca si de-a lungul anului. Una dintre caracteristicile lor, este faptul ca au pe partea superioara o cruce ca un simbol al crucificarii.

Mica istorie a retetei

Originea acestor chifle dulci se pare ca se afla in Anglia, in zona orasului St. Albans. In secolul al 14lea, un calugar, Thomas Rodcliffe, a inceput sa faca o varianta a acestor chifle dulci numite chifle Alban pentru a le distribui oamenilor saraci din zona, in Vinerea Mare. In secolul al 16lea, Asociatia Pietelor din Londra a decis interzicerea vanzarii acestor chifle. S-a permis doar productia si vanzarea in perioada Pastelui si Craciunului, precum si la inmormantari. Drept urmare, aceste chifle au inceput sa fie facute mai mult acasa, pastrandu-se drept traditie familiala.

Daca v-a placut reteta de astazi, chifle dulci cu stafide, aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook sau Instagram.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close