Chifle chinezesti gatite la abur – Gua Bao Buns

411

Chifle chinezesti gatite la abur sau Gua Bao Buns

Preparare30 minutes
Timp de gătire20 minutes
La crescut1 hour 20 minutes
Timp total2 hours 10 minutes
Fel de mâncare: fel principal
Bucătaria: Chinezeasca
Cuvânt cheie: burger chinezesc, chifle chinezesti, Chifle chinezesti gatite la abur, fast food chinezesc, Gua Bao Buns, mancare chinezeasca, paine la aburi, reteta chinezeasca
Porţii: 10 buc

Echipament

  • oala pentru gatit la abur
  • sita

Ingrediente

  • 300 g faina tip 405
  • 7 g drojdie uscata
  • 2 lingurite zahar
  • putina sare
  • 180 ml lapte gras, la temperatura camerei
  • ulei vegetal pentru uns

Mod de preparare

  • Amestecati toate ingredientele pentru aluat, cu exceptia uleiului vegetal.
  • Cand coca s-a format, framantati 5 minute la robotul de bucatarie sau 10 minute cu mana.
  • Acoperiti si lasati la dospit 10 minute, apoi mai framantati cateva minute.
  • Acoperiti din nou si lasati acum coca la dospit 1 ora sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Pregateste 10 bucati mici de hartie de copt, cam de marimea palmei.
  • Cat timp aluatul dospeste poti prepara umplutura pe care o doresti: pui, porc, legume, salata etc.
  • Cand aluatul si-a dublat volumul scoateti-l si mai framantati 1 minut.
  • Imparte aluatul in 10 bucati egale, folosind un cantar.
  • Intindeti fiecare bucata de aluat pentru a forma un oval. Acesta trebuie sa aiba grosimea de 0,5 cm. Puteti face si cercuri daca doriti.
  • Ungeti cu ulei partea superioara al ovalului/cercului.
  • Impaturiti in doua fiecare oval astfel incat ambele jumatati sa fie perfect una peste alta, partea unsa cu ulei sa fie la unterior.
  • Asezati painicile pe hartia pe care ati pregatit-o mai devreme.
  • Acoperiti din nou painicile si mai lasati la crescut 10-15 minute.
  • Intre timp pregatiti oala cu gatire la abur. Daca nu aveti asa ceva, puneti o oala cu apa la fiert si asezati deasupra o sita, ca cea pentru faina.
  • Asezati painicile in sita. Nu vor incapea toate o data, se va pastra o distanta de cca 3 cm intre ele.
  • Dupa ce ati pus painicile, acoperiti sita cu un prosop gros, apoi cu un capac. Prosopul are rolul de a impiedica picaturile de apa de pe capac sa pice pe chifle.
  • Lasati la aburi intre 20 si 30 de minute. Focul aragozului trebuie sa fie dat la mediu.
  • Opriti focul si mai lasati chiflele 5 minute. Nu indepartati capacul, riscati ca painicile sa se desumfle.
  • Se scot pe un gratar si se acopera cu un prosop gros pentru a ramane calde.
  • Repetati procesul cu restul de chifle.
  • Chiflele se umple cu mancarea dorita si se servesc calde.
  • Daca va raman pentru a doua zi, le puteti incalzi la microunde.
  • Pofta buna!

Chifle chinezesti gatite la abur sau Gua Bao Buns, pentru iubitorii de burger si mancare asiatica, dar si pentru cei care vor sa incerce ceva nou.

De marimea unei gogosi, aceste chifle pot fi umplute cu absolut orice iti place. Se pot pastra pana a doua zi si se pot incalzi la microunde.

Aceste painici umplute au aparut in ultima perioada si in Europa, de tipul mancarurilor fast food. Se vand foarte bine pe strada si sunt pe placul tuturor.

Sunt foarte pufoase si moi, datorita gatitului cu aburi. Laptele din reteta de mai sus poate fi inlocuit cu lapte de cocos, pentru o aroma fina, sau pur si simplu cu apa. In functie de tipul de faina pe care il folositi, chiflele vor avea o culoare deschisa sau usor inchisa. De asemenea, cantitatea de apa/lapte pe care il folositi, si timpul de dospit poate sa difere.

In mod traditional, chiflele Bao sunt aburite in cosuri de bambus pe mai multe niveluri. Cosurile sunt asezate pe o cratita, intr-un wok sau intr-o tigaie cu apa clocotita. Este important ca grilele cosului cu abur sa nu atinga apa. Aburul fierbinte se ridica si „inveleste” Bao Buns uniform din toate partile. Daca nu ai astfel de instrument, poti sa improvizezi foarte bine cu o sita, asa cum ti-am explicat mai sus. Pentru a preveni ca painicile sa se lipeasca de fundul sitei, asezati-le pe bucati de hartie de copt. Timpul de gatire la abur poate varia in functie de marimea si grosimea lor.

Daca vrei sa incerci si o umplutura in stil chinezesc, iti las aici cateva idei de retete:

Piept de porc glazurat in stil chinezesc – char siu

Gong Bao Pui cu alune – reteta Chinezeasca

Pui cu mango

Piept de pui cu miere

Daca v-a placut reteta de astazi, chifle chinezesti gatite la abur , aboneaza-te la Newsletter-ul nostru. Astfel nu vei rata nicio noutate culinara. De asemenea, ne poti urmari si pe Facebook , Instagram   sau YouTube.

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close