Chec aperitiv cu masline, sunca si branza

517

Chec aperitiv cu masline, sunca si branza

Preparare15 mins
Timp de gătire45 mins
Timp total1 hr
Fel de mâncare: aperitiv, gustare
Bucătaria: frantuzeasca
Cuvânt cheie: aperitiv, chec aperitiv, chec cu cascaval, chec cu masline, chec cu sunca, chec sarat, gustare, reteta frantuzeasca
Porţii: 12 felii

Echipament

  • Cuptor

Ingrediente

  • 160 g faina
  • 1 1/2 lingurita praf de copt
  • sare si piper dupa gust
  • 1/2 lingurita Herbs de Provence (cimbru, rozmarin)
  • 3 oua mari
  • 60 ml lapte
  • 30 ml ulei de masline
  • 100 g Gruyere sau Emmental
  • 100 g masline, fara samburi (negre, verzi sau mix)
  • 70 g sunca sau jambon

Mod de preparare

  • Incinge cuptorul la 180 de grade si pregateste tava pentru chec. Aceasta se unge cu putin ulei si se tapeteaza cu faina.
  • Intr-un castron mare, amesteca faina, ierburile, sare, piper si praful de copt.
  • Puneti ouale in castron cu faina si amestecati bine cu o spatula de cauciuc sau lingura de lemn.
  • Adaugati laptele si uleiul de masline. Amestecati.
  • Puneti acum branza razuita, sunca taiata cubulete si maslinele tocate. Amestecati.
  • Varsati continutul castronului in tava pregatita.
  • Dati la cuptor 45 de minute, sau pana cand suprafata checului s-a bronzat frumos si cand scobitoarea iese curata.
  • Tava se scoate de la cuptor si checul se lasa 15 minute la odihnit, inainte de a-l scoate din tava.
  • Se serveste cald sau la temperatura camerei.
  • Pofta buna!

Chec aperitiv cu masline, sunca si branza. Un aperitiv popular, in special in Franta alaturi de un pahar cu vin, foarte usor de facut.

Fie ca pregatiti un meniu mai pretentios, sau pur si simplu, vreti sa va rasfatati la mic-dejun, in pauza de pranz de la serviciu, luati in calcul prepararea unui chec aperitiv. Reteta prezentata astazi, este doar o varianta dintre toate cate exista. Pentru ca deseori ne lovim de resturi in frigider, si nu ne place sa aruncam mancarea, putem pregati foarte usor un chec apaeritiv. Resturile de friptura, branzeturi, legume, gogosari murati, toate merg in compozitia checului si vor fi consumate pana la ultima bucatica.

Pentru o masa cu mai multi invitati si mai multe preparate, il puteti pregati cu o zi in avans. De asemenea, il puteti coace sub forma unui  chec, pe care il taiati felii, sau puteti face portii individuale, in tava de briose tarte.
Pentru ca deseori ne lovim de resturi in frigider, si nu ne place sa aruncam mancarea, putem pregati foarte usor un chec apaeritiv.

Reteta de post sau vegana

Daca esti intr-o perioada in care tii post sau urmezi o dieta vegana, poti  sa faci aceasta reteta de chec aperitiv cu masline, de post.

Ingrediente:

  • 200 ml apa minerala,
  • 50 ml ulei,
  • 250 grame faina,
  • 10 g praf de copt,
  • un sfert de lingurita de drojdie uscata,
  • 200 g ciuperci,
  • 100 g masline,
  • 1 ardei iute (sau 1 lingura boia iute, daca vrei sa fie putin picant),
  • cateva fire de patrunjel verde,
  • sare si piper.

Daca folosesti ciuperci proaspete, acestea trebuie spalate, taiate si putin inabusite in apa, cam 10-15 minute. In rest, urmeaza instructiunile de la prima reteta.  E un chec aperitiv de post, fara ou care e posibil sa iti placa atat de mult incat sa il faci si atunci cand poti sa consumi lactate si oua.

Fiecare reteta prezentata de noi poate fi adaptata in functie de ce anume ai prin frigider. Poti sa renunti la unele ingrediente, poti sa le adaugi pe altele, dupa preferinte. Ideea e sa ai grija la cantitatea de faina. Aluatul checului care trebuie sa fie una ca un aluat de clatite mai gros.

Coace totul la foc mediu si fa testul cu scobitoarea sau cu un varf de cutit, pentru a vedea daca poti sa opresti focul.

 

Close

AtlasCulinar © Copyright 2020. Toate drepturile rezervate.
Close